Avokado ili maslinovo ulje: Koje je zdravije?

by | 11 novembra, 2022
avokado ili maslinovo ulje

Avokado ili maslinovo ulje, nas je interesovalo koja je razlika i koje je zapravo zdraviji izbor. A evo šta smo saznali.

Svako ko se i malo bavio zdravom ishranom zna razliku između zdravih i nezdravih masti. Dodavanje zdravih masti esencijalno je za izbalansiranu ishranu i zdravlje. Međutim, danas u ponudi imamo mnoga biljna ulja, a u tom izboru, nekako prednjače ulje avokada, kao i maslinovo ulje. A znate li koja je razlika, te koje je ulje zdraviji i poželjniji izbor? Istražujemo u nastavku.

Avokado ili maslinovo ulje?

Neka od najnezdravijih industrijskih biljnih ulja jesu ulje suncokreta, soje i kukuruza koja su sveprisutna u prerađenim grickalicama i prelivima za salatu. Sa druge strane, neka biljna ulja imaju brojne benefite po naše zdravlje.

Masti i ulja iz namirnica i drugih visokokvalitetnih izvora mogu da stabilizuju naš metabolizam, održavaju nivo hormona ujednačenim, neguju našu kožu, kosu i nokte i održavaju dobro funkcionisanje tela. Ali, važno je biti oprezansa bilo kojim uljem koje je rafinisano (marketinški žargon za reč “prerađeno“), koje kvari sastav ulja i dodaje nezdrave nusproizvode.

Važno je koristiti kvalitetna, nerafinisana ulja. Želite da tražite brendove koji uzgajaju i beru svoje biljke sa integritetom, hladno cede ulje i prave zaista nerafinisan proizvod. Izbegavajte rafinisano ulje avokada i maslinovo ulje, jer se obrađuje uz pomoć visoke toplote i hemikalija.

Konzumiranje pravih ulja može pomoći našim telima da bolje apsorbuju lekovita svojstva hrane. Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu i maslinovom ulju, pomažu u apsorpciji esencijalnih hranljivih materija rastvorljivih u mastima u vašim obrocima.

Šta je avokado ulje?

U pitanju je hladno ceđeno ulje avokada. Ova voćka se bere, ljušti, a zatim gnječi, te se onda ekstrahuje ulje, procesom hladne prese. Ulje avokada bogato je antioksidantima i oleinskom kiselinom i posebno ima benefite po zdravlje mozga i kože. Isto tako, ovo ulje povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i sprečava rizik od kancera.

Ovo ulje ima tačku dimljenja na 271 stepen Celzijusa, te je idealno za prženje i kuvanje.

Postoji manje istraživanja o zdravstvenim prednostima ulja avokada, njegov sastav oleinske kiseline i fitokemikalija ukazuje da ulje avokada može pomoći u podršci kardiovaskularnom zdravlju. Ona ukazuje na nedavnu studiju Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) koja ukazuje na to da ulje avokada može sprečiti rak i kardiovaskularne bolesti kod miševa.

Kada birate ulje avokada, odlučite se za organsku sortu i uverite se da je „nerafinisano i hladno ceđeno“. Pored toga, uverite se da je ulje od avokada zelene boje, jer žuta boja ukazuje da je ulje rafinisano.

Maslinovo ulje

Kao što znamo, ovo ulje nastaje procesom hladnog presovanja maslina, koje se prethodno čiste i ljušte. Najzdravije je ekstra devičansko maslinovo ulje, koje je povezano s sprečavanjem rizika od kancera i kardiovaskularnih bolesti. Isto tako, ovo ulje ima antiupalna i antioksidantna svojstva, podržava imuni sistem, kao i zdravlje srca i mozga.

Maslinovo ulje se uglavnom sastoji od oleinske kiseline, mononezasićene masti koja je povezana sa prevencijom raka i kardiovaskularnih bolesti 2 i ima snažno antiinflamatorno svojstvo. Maslinovo ulje takođe sadrži biljna jedinjenja koja se zovu polifenoli za koja se pokazalo da isporučuju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Istraživanja takođe pokazuju da ova jedinjenja mogu imati terapeutske prednosti koje podržavaju zdravlje imuniteta, srca i mozga i mogu usporiti rast nekih vrsta kancera.

Visokokvalitetno ekstradevičansko maslinovo ulje trebalo da bude osnovna namirnica u svačijoj ishrani. To je odlična opcija koja sadrži mnogo zdravih mononezasićenih masti, deluje protivupalno i može pomoći u smanjenju lošeg holesterola. Koristi se vekovima oko Sredozemnog mora i postao je poznat po svojim potencijalnim svojstvima koja produžavaju život.

Neka maslinova ulja su korisnija za vaše zdravlje od drugih, a plaćati premium cenu za visokokvalitetno ekstradevičansko maslinovo ulje je vredno toga za one koji žele da poberu blagodati od uključivanja ulja u svoju ishranu.

Ekstradevičansko ulje oznaka je koja znači da je ulje nerafinisano. Ovo je najbolje maslinovo ulje na svetu. Maslinovo ulje sa visokim sadržajem fenola može biti skupo, ali pruža neverovatne antioksidativne moći.

Njegova tačka dimljenja je na oko 152 stepena Celzijusa, te se može koristiti za pečenje. Isto tako, preporučuje se i u sirovoj formi.

Avokado ili maslinovo ulje- ključne razlike

Pored samog ukusa, ova dva ulja razlikuju se u tački dimljenja. Svako ulje za kuvanje, ili mast u tom slučaju, ima tačku dima. Tačka dimljenja je upravo ono što zvuči: temperatura na kojoj ulje počinje da se dimi u tiganju. Kada se mast zagreje iznad tačke dimljenja, počinje da se razgrađuje i može osloboditi slobodne radikale u hranu. Tačka dima se odnosi na koncept da se ulja kada se zagreju razgrađuju i izazivaju potencijalno opasne nusproizvode. Ulja sa nižim tačkama dima, stoga, počinju brže da razgrađuju svoje masne komponente, što može ugroziti integritet vaše hrane i ostaviti hranu sa zagorenim ukusom.S toga, kada kuvate na visokoj temperaturi, najbolje je pronaći ulje koje ima višu tačku dima.

Međutim, australijska studija iz 2018. sugeriše da tačka dima nije jedina determinanta degradacije ulja. Prema nalazima ove studije, stabilnost ulja često može predvideti potencijalni raspad ulja kada se zagreje. U ovoj studiji, maslinovo ulje je bilo malo stabilnije od ulja avokada kada se zagreva. Drugim rečima, hemijski sastav maslinovog ulja je dao niske nivoe polarnih jedinjenja i oksidativnih nusproizvoda kada se zagreva do tačke dimljenja.

Ovi nalazi pokazuju da bi razlika u tačkama dima između avokada i maslinovog ulja mogla biti zanemarljiva.

Kada koristiti maslinovo, a kada ulje avokada?

Pošto su i avokado i maslinovo ulje odlični izvori zdravih masti, ne možete pogrešiti ni sa jednim ni sa drugim. Međutim, postoje neke ključne razlike u tome kada koristiti koje ulje za optimalne zdravstvene koristi. Koji ćete izabrati zavisi od profila ukusa koji tražite i samog načina kuvanja.

Zapravo, na kraju dana, sve se svodi na lični ukus. Neki opšti savet jeste da avokado ulje koristiti se za pečenje i kuvanje, a maslinovo za dresinge, ali sve zavisi od toga šta vam se više dopada.

Bez obzira koliko su zdrava, ulja treba koristiti umereno zbog njihovog sadržaja masti — jer možete preterati i sa zdravim mastima.

 

lepotaizdravlje.rsOlesia Shadrina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images