Cimet, začin pomoću kog ćete smršati bez držanja dijete

by | 4 marta, 2020
cimet zacin lepota

Cimet, jednu od najaromatičnijih začinskih biljaka na planeti, koristete uglavnom kao dodatak slatkišima. A on ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa viškom kilograma.

Saznajte koje su njegove blagodati i kako da ga koristite da biste smršali.

Kada uzimaju samo polovinu kašičice cimeta u toku dana dijabetičari mogu u velikoj meri da smanje nivo šećera u krvi. Njegovi njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, što znači da uništava gljivice i sprečava njihov rast. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom onih minerala koji nedostaju u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamine C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2). Spoj kalcijuma i vlakana povoljno deluje na probavu jer se njihova kombinacija vezuje za žučne soli i pomaže njihovo izlučivanje iz tela. Na taj način štite od karcinoma debelog creva i održavaju adekvatan nivo holesterola.

Ujutro popijte čaj u koji ste dodali cimet

Ako ujutro volite da popijete čaj slobodno stavite i jednu kašičicu cimeta, jer kada to uradite ovo će postati prirodni napitak za mršavljenje. Još je bolje ako u čaj dodate i med. Cimet i med su odlična kombinacija za skidanje neželjenih masnih naslaga. Na jednu šolju čaja najbolje je staviti jednu kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda. Kalorije koje se nalaze u dve kašičice meda neće se zalepiti za telo jer su cimet i med odlični sagorevači kalorija. Ukoliko više volite kafu, ne razmišljajte puno, i u nju možete dodati kašičicu cimeta. Dobićete efikasan i ukusan napitak. Najbolje je da ga popijete pola sata pre doručka.

caj sa cimetom lepota

U popodnevnu užinu dodajte cimet

U popodnevnim satima cimetu i medu dodajte i đumbir. Cimet i đumbir su još jedna dobra kombinacija za mršavljenje. U dve kašičice meda umutite pola kašičice cimeta i pola kašičice đumbira. Ovo vam može biti i odličan premaz za tost. Ako ne jedete tost, onda cimet i đumbir možete posuti preko pahuljica koje će svakako biti odlična užina.

Med i orasi nisu samo afrodizijak

Pred spavanje popijte mešavinu vode, meda i cimeta

U večernjim satima preporučuje se da se prokuva 200 mililitara vode sa jednakim delovima meda i cimeta, po pola kašičice. Mešavina najbolje deluje na vaše masne naslage ukoliko je popijete pola sata pred spavanje.

cimet i med lepota dijeta

Foto: Guliver/Getty