Da li je detoks sokovima koristan za zdravlje? Evo šta kaže nutricionista!

Na vaš zahtev, nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na ovo pitanje.

by | april 7, 2021

Svi znamo da su povrće i voće zdrave namirnice, a da neke vrste dokazano umanjuju rizik od hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja i kancera.

Stoga ne čudi što su ceđeni sokovi od različitog voća i povrća postali veoma popularni poslednjih godina. Dok ih mnogi koriste kao dodatak zdravoj ishrani ili zamenu za doručak, neki odlaze korak dalje pa primenjuju detoks sokovima. Ovakva vrsta detoksikacije organizma zasniva se na konzumaciji ceđenih sokova, bez unosa druge hrane, tokom tri, pet ili sedam dana.

ARGUMENTI “ZA”: Oni koji primenjuju detoks sokovima ističu visok sadržaj vitamina i minerala u njima. Takođe, mnogi zagovornici detoksa sokovima smatraju da se korisni nutrijenti iz voća i povrća lakše apsorbuju u organizmu kada su u obliku soka. Naglašavaju i to da je vitamine i minerale moguće uneti u većoj količini u vidu soka, nego kada se konzumiraju kao celovita biljka.

ARGUMENTI “PROTIV”: S druge strane, oni koji tvrde da detoks sokovima ima i svoje negativne strane pominju činjenicu da su mnogi vitamini i minerali nestablini te se gube iz napitka ukoliko se on ne popije odmah, već se nosi u flašici. Takođe, ceđeni sokovi ne sadrže vlakna – koja su takođe jedan od ključnih makronutrijenata. Vlakna, s jedne strane, hrane “dobre bakterije” u našoj crevnoj flori, a uz to i sprečavaju isuviše nagli skok šećera u krvi nakon pojedene voćke. Jedna od zamerki je upravo i ta – pošto je sok odvojen od vlakana, njegova konzumacija izaziva nagli skok, pa zatim i pad, šećera u krvi.

Naravno, posebna priča su i dileme oko toga da li je zdravo konzumirati isključivo sokove, bez druge hrane, u periodu od nekoliko dana. Kao i to da li je našem organizmu uopšte potreban detoks i da li se on zaista može podstaći unosom određenih namirnica?

Uz sve ove argumente “za” i “protiv” jasno je zašto su mnogi od nas zbunjeni kada je u pitanju popularnI detoks sokovima. Zato smo odgovor potražili od nutricionistkinje Marije Đurković.

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Da li je detoks sokovima zdrav?

– Detoksikacija organizma sokovima je, zaista, jedan od najvećih trendova poslednjih godina – kaže Marija. – Najčešće traje tri, pet ili sedam dana.

Kao najveći benefit obično se navodi čišćenje organizma od toksina, koje smo nakupili zbog dugogodišnjeg lošeg načina ishrane i životnog stila uopšte. Ali, da li stvarno nekoliko dana pijenja sokova može da „popravi“ ono što svom organizmu radimo godinama? (Pročitajte i… Koje su namirnice najzdravije za večeru?)

Naravno da ne može!

Osim toga, treba imati na umu i činjenicu da naše telo, odnosno naša jetra, bubrezi, pluća, koža i creva, svakodnevno detoksikuju naše organizam, jer je to njihova uloga u našem organizmu.

Zato, ne posežite za brzim, instant rešenjima, već se trudite da navike menjate na duge staze. Dovoljno spavajte, jedite povrće, voće, nemasne vrste mesa, ribu, jaja, mahunarke, orašaste plodove, pijte mnogo tečnosti i budite fizički aktivni… Onda vam neće biti potreban detoks – savetuje Marija.

 

lepotaizdravlje.rsAny Lane via Pexels