Kad treba jesti salatu ako želite da izbegnete nadutost stomaka

by | 8 novembra, 2023
Kad treba jesti salatu ako želite da izbegnete nadutost stomaka

Ako vas muče nadutost i nadimanje, možda je kriva salata. Kad treba jesti salatu ako želite da izbegnete nadutost stomaka?

Ukoliko ste ljubitelj salata, verovatno ih jedete jako često – možda čak i više puta dnevno. Ali  budite oprezni, jer postoje određeni trenuci kada je poželjno da ih potpuno izbegnete.

Kad treba jesti salatu, a kad izbegavati

Ako vam je cilj da se probudite s ravnim stomakom, postoje određene namirnice koje treba izbegavati. Izbegavanje konzumacije masne hrane i smanjenje viška soli su neke od smernica koje treba da se pridržavate. Većina nas već razume da teški gulaš ili torte ne treba konzumirati u večernjim satima, jer se metabolizam usporava noću. Međutim, ono što često previđamo je da čak i salate, koje se često smatraju zdravim opcijama, mogu imati neželjeni efekat na varenje i izazvati nadutost stomaka.

Ali zašto se to dešava? Ispostavilo se da neke vrste povrća koje su uobičajen sastojak salata mogu pospešiti produkciju gasova u digestivnom sistemu. Najčešći krivci obično su povrće iz porodice krstašica, kao što su brokoli, karfiol i kupus, kao i određene mahunarke kao što su leblebije i sočivo.

Ove namirnice, bogate vlaknima i hranljivim materijama, dobre su za naše celokupno zdravlje, ali nekim ljudima mogu biti teške za varenje. Dakle, da li to znači da bismo trebali potpuno odustati od salata? Naravno da ne! Salate su dragocen izvor vitamina, minerala i antioksidanata neophodnih za održavanje zdravlja. Ali u večernjim satima možete ih zameniti laganijim obrocima.

Dakle, ako želite da izbegnete nadutost i gasove, salate konzumirajte tokom dana – za užinu ili ručak. I pazite da ne sadrže namirnice za koje pouzdano znate da kod vas izazivaju probavne tegobe.

Šta jesti uveče umesto salata

Izbor večere u velikoj meri zavisi od toga šta ste jeli tokom dana i nivoa fizičke aktivnosti. Ne postoje namirnice koje su potpuno zabranjene u večernji msatima, ali se preporučuje da večera bude lagana, ali zasitna. Zdrava opcija je kuvano povrće.

Što se tiče proteina, riba je obično svarljivija od mesa. Ako se odlučite za meso, izaberite nemasne, bele opcije, kao što su piletina i ćuretina. Večera ne mora da bude posebno bogata proteinima – obično je dovoljna porcija od 60-80 grama ribe ili piletine. Važno je izbegavati industrijski prerađenu hranu, jer ona često sadrži visok nivo zasićenih masti, soli, pa čak i šećera, kao i razne aditive koji u prekomernoj količini mogu biti štetni po zdravlje.

 

Lilechka75/gettyimages.co.uk