Nutricionista savetuje: Kako da se ne ugojite tokom izolacije

Važno je povesti računa da ne dođe do taloženja kilograma

by | mart 28, 2020
kilaza dijeta

Jedan od problema izolacije jeste taloženje kilograma. Evo kako da se ne ugojimo dok smo zatvoreni u kući

Od kada smo zbog trenutne situacija i korona virusa svi u svojim domovima i izlazimo samo na kratko i kada moramo, mnogi se žale kako su već počeli da talože kilograme. Jedni od nervoze, drugi od dosade priznaju da jedu i onda kada nisu gladni, kada im prorade razne emocije. Kako da se ne ugojimo, objašnjava stručnjak nutricionista dijetetičar Svetlana Ćulibrk Pribaković.

Kako podneti usamljenost za vreme samoizolacije?

– Najviše se konzumira hrana bogata ugljenim hidratima, a ona ne samo što nagomilava kilograme i povećava telesnu težinu, već i izuzetno nepovoljno utiče na hronične bolesnike. Šećer u krvi se penje preko normalnih vrednosti, dok se insulin zakasnelo izlučuje iz pankreasa. Jer, ugljeni hidrati iz šećera, čokolade, marmelade, meda, zašećerenih pića i sokova, doslovce „uleću“ u krv.

– Iz hleba i testa „teku“, a iz voća polako ulaze u krv, iz mleka „kaplju“… Povrće je najbolji izbor. Osim toga, ako jedemo više voća i povrća, unosimo i više balansnih materija, odnosno celuloze. A upravo ti sastojci deluju na usporavanje vremena prolaska hrane kroz tanko crevo, čime se smanjuje osećaj gladi, izaziva peristaltika i sprečava opstipacija, odnosno zatvor – objašnjava nutricionista za novosti.rs.

Svetlana zato savetuje kako da ne upadnemo u zamku gojaznosti kada nam je hrana stalno nadohvat ruke a kretanje ograničeno.

dijeta kilaža

– Svi treba da jedemo kada zaista osetimo potrebu za hranom, vodeći računa o tome da se posle obroka osećamo prijatno. Uzimanje hrane svaki čas apsolutno nije preporučljivo, jer i najmanji unet zalogaj luči želudačni sok i povećava apetit. I u ovim okolnostima treba piti od 1,5 do 2 litra vode, da bismo izbacivali toksine iz organizma.

Heklanje smiruje i opušta

Takođe, treba unositi i druge vrste tečnosti, nezaslađene čajeve, voćne sokove, supe, čorbe. Vrlo je važno da jedemo bez nervoze, u miru, u određenim vremenskim razmacima. S obzirom na to da se ne krećemo, neophodno je i da nekoliko puta u toku dana radimo najjednostavnije vežbe istezanja i razgibavanja, barem deset minuta, da bismo pospešili trošenje unetih kalorija i bolje se osećali – priča nutricionista za pomenuti portal.

Šta treba jesti da se ne ugojimo

– Žitarice od celog zrna

– Salate, sirovo povrće koje ne mora termički da se obrađuje

– Sveže voće

Beli luk i jogurt poseduju jaka antibiotska svojstva

– Meso zbog značaja proteina nikako ne treba izostaviti

Jabuke, brusnice, pomorandže, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, mahunarke, pasulj, boranija, grašak, izuzetno su bogati vitaminima A, C, B. 

Stalno vam se jedu slatkiši, evo kako to da sprečite

lepotaizdravlje.rsGuliver/Gettyimages