Pitali smo nutricionistu: Kako da ostanem motivisana da se zdravije hranim, ako izostaje podrška porodice?

Na ovo važno pitanje, ključno za motivaciju, odgovara nutricionistkinja Marija Đurković.

by | jun 16, 2021
Marija Đurković

Ostati dosledan i izbeći da izbledi motivacija za zdravu ishranu, bez podrške porodice, izuzetno je teško.

O tome kako da porodično promenite navike u ishrani ranije sam vam pisala na svom Instagram profilu, ali budimo realni, mnogo češći slučaj je da ste usamljeni u svojoj nameri da izgubite kilograme i zdravije se hranite.

O tom izazovu pišem vam u nastavku.

Članak se nastavlja posle reklama

Piše: Marija Đurković

Da sprečim rat u kući, odmah ću vam reći da vaš muž ili žena sigurno nisu ljubomorni zbog toga što želite da smršate i da to nije razlog što vam neće biti podrška, nego je reč o prostom nedostatku svesti. Svako od nas radi ono što mu najviše prija. Recimo, moj dečko je tokom našeg poslednjeg odmora svaki dan za doručak jeo komplet lepinju, dok sam ja jela kačamak. Svako ima svoj režim ishrane koji ne remeti onog drugog, ali opet… To smo mi i jedno od nas dvoje je nutricionista.

Šta vi možete da uradite?

Članak se nastavlja posle reklama

(Pročitajte i… Nutricionista savetuje: Da li je UN dijeta zdrava za vas?)

Motivacija za zdravu ishranu – čak i bez podrške porodice

OBJAVITE NA SVA ZVONA SVOJU ODLUKU – To znači da ćete ukućane ljubazno zamoliti da vam ne kupuju čokolade i druge slatkiše ili, ako baš žele, sugerisati im koje su to zdrave poslastice koje smete da jedete. Takođe ih zamolite da ne otvaraju kesu sa čipsom ispred vas i da ne gomilaju grickalice i sokove u kući. Ako žele nešto od toga, uvek mogu to da pojedu i popiju kada su napolju ili na poslu.

Članak se nastavlja posle reklama

Izbacivanje nezdrave hrane iz vidokruga ključno je za vaš uspeh. Barem u prelaznom periodu. Kada jednu naviku zamenite drugom, više vam neće smetati ni ako slatkiše i grickalice budete nalazili na svakom koraku.

NAPRAVITE ZA SEBE ZDRAVU ZAMENU – Ne odričite se porodičnih okupljanja i proslava samo zato što imate drugačiji režim ishrane. S druge strane, svako takvo slavlje je zamka za vas. Zato se pripremite. Pored hrane koju ćete poslužiti porodici, na sto iznesite i svoju. Postoji mnogo ukusnih i zdravih zalogajčića, a verujem da niko ne bi ni primetio ako biste umesto čokoladne torte poslužili zdrav, dijetalni kolač.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo važi i za izlaske sa prijateljima. Ako nešto jedete ili pijete, izaberite najzdraviju opciju.

PRATITE SVOJE REZULTATE – Nema bolje motivacije od toga. Ogledajte se, isprobajte staru haljinu ili farmerke i dajte sebi kompliment ako ste zadovoljni onim što vidite. 🙂

Članak se nastavlja posle reklama

Kada vas nakon toga ponude čokoladom, sigurna sam da ćete je bez mnogo muke odbiti.

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Članak se nastavlja posle reklama