Nutricionista savetuje: Kako smanjiti sadržaj pesticida u voću i povrću?

Na vaš zahtev, nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na pitanje: Šta da uradimo da bismo smanjili sadržaj pesticida u hrani.

by | maj 26, 2021
Marija Đurković

Pesticidi u  voću i povrću: možemo li se izboriti s njima?

– Sve dok namirnice kupujemo u tretiranom obliku, teško – objašnjava nutricionistkinja Marija Đurković. Zato je uzgajanje ili kupovina od provernih gazdinstava jedini način da budemo 100% sigurni da nismo izloženi negativnom uticaju pesticida na zdravlje. (Pročitajte i… Pesticidi – okidači za pojavu raka)

Ipak, ono što nam ostaje pri kupovini „sumnjivog“ voća i povrća jesu postupci obrade koji značajno mogu da smanje negativni uticaj. Ispitivanja su otkrila da je pranje običnom vodom manje efikasno od držanja plodova u vodi sa raznim dodacima.

Takođe smo saznali i da je topla voda delotvornija u spiranju pesticida sa površine plodova, pa je savet da pre potapanja u rastvor uvek najpre operete voće i povrće pod mlazom tople vode.

Pesticidi u voću i povrću: Kako ih neutralisati?

Najpoznatiji način je držanje voća i povrća u vodi sa dodatkom sode bikarbone, za koju su ispitivanja potvrdila da je efikasna, a istu potvrdu su dobile i sirćetna kiselina, kao i kuhinjska so.

Evo i postupka koji vam može koristiti:

  1. Voće i povrće dobro operite pod mlazom tople vode.
  2. Napravite rastvor od dve šolje hladne vode i 1 kašike sode bikarbone.
  3. Ostavite potopljeno u rastvoru 20 minuta, pa isperite pod mlazom hladne vode.

Osim rastvora sode bikarbone, možete upotrebiti i sledeće:

  • Pomešajte 1 šolju jabukovog sirćeta sa 3 šolje vode. Ostavite voće i povrće u rastvoru najmanje 20 minuta ili više.
  • Pomešajte 1 kašiku morske soli sa 1 šoljom vode. Voće i povrće držite potopljeno najmanje 30 minuta.

I još jedna napomena za kraj. Greška koju nikako ne bi trebalo da pravite jeste upotreba deterdženta u odstranjivanju pesticida, jer on zapravo povećava njihovu količinu i negativan uticaj na zdravlje.


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

lepotaizdravlje.rsvia Marija Đurković