Nutricionistkinja Dajana Svraka Milutinović otkriva koje najveće greške u ishrani treba da izbegnete

U intervjuu sa nutricionistkinjom Dajanom Svrakom Milutinović pročitajte koje je zlatno pravilo ishrane, a koje greške treba izbegavati.

by | maj 7, 2021

Neke poslove jednostavno ne treba jako da želite. Oni vam se dese jer su stvoreni za vas, kaže nam na početku razgovora Dajana, koju ćete pronaći na Instagram profilu Dašina superhrana. Ja sam magistarka farmacije koja je želela da bude slikarka. Kombinacija boja i vesele energije danas su deo mog života kroz drugu umetnost, pripremu zdrave hrane.

Kako i kada ste poželeli da nutricija postane vaša profesija?

Interesovanje za zdravu ishranu pojavilo se u srednjoj školi, kada sam od mršavice od 50-ak kilograma postala buca, sa 20 kilograma viška. Od tada učim, čitam i kontrolišem tu genetsku gojaznost.

Mnogi ljudi se danas bave ishranom – za svakoga od nas ima mesta. Izazov nastaje onda kad se nedovoljno stručne osobe bave posebnim grupama, onima kojima je potrebna specijalna ishrana, a neadekvatan savet može ozbiljno da im ugrozi zdravlje. Kao neko ko je iz lekarske porodice, sa ozbiljnim fakultetom, nisam mogla da dozvolim da se neodgovorno ponašam prema ljudima koji mi svaki dan ukazuju poverenje na Instagram blogu, i da ih učim na osnovu velikog broja kurseva i pročitanih knjiga. Osetila sam da mi nedostaje nešto da bih savetovala ljude o tome kako da se hrane. Do tog trenutka u Srbiji nije bilo mogućnosti za formalno obrazovanje nas farmaceuta iz oblasti nutricije. Međutim, od 2020. godine, na fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu počeo je upis prve generacije na master studije ishrane i suplemetacije. Istog dana kada sam videla konkurs, spremila sam sve potrebne papire i prijavila se. Znala sam da će ovaj master program odigrati važnu ulogu u mojoj profesiji. Mnogo sam naučila, a učim i dalje. Ove godine su mi u planu i doktorske studije.

Šta za vas znači zdrava ishrana?

Kada sam se kao dete mnogo ugojila, moj tata, koji je lekar anesteziolog, odigrao je važnu ulogu da me vrati na put zdravije ishrane. Zlatno pravilo kojem me je naučio glasi: Možemo da jedemo baš sve, ali je važna umerenost”.

I danas to primenjujem. Smatram da je najzdravije imati balans, a da izbacivanje grupe makronutrijenata može biti vrlo štetno za zdrave ljude. Vrlo je važno da zdravu ishranu primenimo kao stil života. Devojke koje su bile deo mojih izazova i danas se hrane, kako one kažu „po Daši“, a to nije ništa drugo nije sem ishrane bogate svežim namirnicama, manje prerade, više tečnosti, kombinacija svih nutrijenata…

Kako izgleda jedan vaš tipični dan „na tanjiru“? Kojom hranom započinjete dan, šta obično ručate a šta večerate?

Od onih sam koje vole dan da započnu slatkim obrokom. Vodim se logikom da, ako jutro počnemo glukozom kao gorivom, energija je odmah na maksimumu i postajem spremna za novi dan. To su obično ovsene žitarice ili neka druga kaša u kombinaciji sa voćem, orašastim plodovima, cimetom, biljnim mlekom, čia semenkama.

Ručak mi je često slani tart (na mom Instagram profilu ima mnogo recepata) ili sarmice od zelja, riba s povrćem i uvek uz sve to dosta lisnate salate koja će nam pomoći da svarimo sve i očistimo creva.

Postoje li namirnice koje ste potpuno izbacili iz ishrane?

Belo brašno i beli šećer ne koristim u svakodnevnoj ishrani, mada ne robujem pravilima. Kad sam kod roditelja, bake i deke kod njih zaista probam sve. Samo se vratim na onu umerenost, koju sam već pominjala.

Koji su vaši mali zdravi rituali?

Jutro uvek započinjem čašom vode, nekad popijem i više. Zatim pijem čaj, obično je to zeleni, kopriva, đumbir ili maslačak. Dnevno unosim mnogo vode i različitih čajeva. Hidratacija je jedan od rituala zbog kojih mogu slobodno da kažem da imam savršen ten.

Šta prvo savetujete onima koji žele da se zdravije hrane? Odakle za započnu?

Ključno je da koriste namirnice koje vole i da pronađu način kako da pripreme zdrave sastojaka da im hrana bude ukusna. Samo ako uživamo u procesu, zasigurno ćemo i istrajati.

Često je problem nedovoljna hidratacija, pa savetujem, posebno ženama, da kupe lepe, ukrasne flašice koje mogu da nose sa sobom i tako se motivišu da piju više vode. I da mere unetu količinu tečnosti.

Drugi savet je da povećaju unos svežih namirnica i da prave dovoljnu pauzu između obroka.

Šta su, po vama, najveće greške u ishrani?

Nedovoljan unos tečnosti, konstantno grickanje, preskakanje obroka, posebno doručka, nakon čega dođete s posla i pojedete „celi frizider“. To nije samo šok za našu vagu, već i za želudac i celo telo.

Vrlo ste aktivni na društvenim mrežama – svojim pratiocima pružate pregršt informacija i inspirativnih ideja. Koji su vaši omiljeni nutricionistički profili?

Moram da naglasim da sve što delim je upravo ono što sam naučila na master programu ishrane i suplemetacije ili sam pronašla medicinski dokazane studije. Ne volim da kopiram tuđi sadržaj. Neminovno je da se različiti profili koji se bave ishranom poklapaju u temama, ali uvek treba da se trudimo da dajemo informacije koje do sada nisu bile dostupne.

Što se tiče kolega koje pratim na društvenim mrežama, zaista ima ih mnogo. U Srbiji to je definitivno Zvezdana Ljubenković Marković @nutricioistazlj, volim njen pristup nutriciji. Veoma mi se dopada sadržaj i stil @nutricionista_jovana. Svakako moram da pomenem svoju koleginicu iz Banjaluke sa kojom dugo sarađujem, Draganu Lošić @nutricionistalosic. Zatim @nutricionizam.ba. Pa sjajna magistarka nutricije Nevena Pandža @nutricionizirajse koja je posebno inspirativna i od koje možemo mnogo da učimo.

I, za kraj, preporučite nam jedan recept u kojem uživate i koji ovih dana često pravite.

Svi koji me dugo prate znaju da sam fan čokoladnih obroka, zato je vrlo često kakao kaša moj izbor.

4 kašike ovsenih, 1 kašiku kakao praha, 10 pečenih lešnika, 1 bananu, 1 kašiku crvenog voća i biljno mleko sve zagrejemo kratko, po želji, i uživamo. Dosta primera ovakvih recepata možete pronaći na mom Instagram profilu @dashinasuperhrana.

Priredila: Jasmina Ubiparip

lepotaizdravlje.rsPrivatna arhiva