Nutritivni kvasac, vaš saveznik za zdravlje

by | novembar 7, 2023
Nutritivni kvasac, vaš saveznik za zdravlje

Kad je reč o zdravoj ishrani, mislimo na raznovrstan i balansiran izbor namirnica na dnevnom nivou. Ali nam retko na pamet pada kvasac za poboljšanje kvaliteta hrane koju jedemo. Nutritivni kvasac služi upravo za to. On našu ishranu čini hranljivijom i dodaje joj jedinstven ukus.

Nutritivni kvasac u centru ljudske ishrane već vekovima

Naučnici su tek u XIX veku skinuli veo tajne sa procesa fermentacije, ali je fermentacija u središtu ljudske ishrane mnogo duže. Ljudi u svim kulturama su koristili i razumeli procese fermentacije mnogo pre nego što je otkriven kvasac. Bilo da se kvasac koristi da naraste testo, napravi pivo ili vino ili osuši meso, fermentacija je od suštinskog značaja za našu civilizaciju. Predstavljala je čaroban način očuvanja i pripreme hrane bez kuvanja mnogo pre nego što su izmišljeni frižideri i rerne.

Danas ponovo otkrivamo prednosti fermentacije, ne samo iz zdravstvenih razloga, nego i zbog ukusa koji pruža. O kvascu i fermentaciji znamo mnogo više od svojih predaka, ali kvasac i dalje čuva svoju čarobnu moć da poboljša našu ishranu.

Hranljiv i bogatog ukusa

Nutritivno bogatstvo aroma i ukusa nutritivnog kvasca je rezultat načina na koji se dobija. On se razvija od hlebnog kvasca, ili kvasca Saccharomyces cerevisiae, u komorama za fermentaciju bogatim ugljenim hidratima. Ova proces, koje se poetski naziva „disanje kvasca“, umnožava ćelije kvasca i formira proteine. Na kraju se kvasac zagreva, pasterizuje i suši da bi se dobio nutritivni kvasac. Ovi procesi dodaju jedinstvene arome i ukus bez dodavanja soli.

Kvasac je neverovatan sastojak, prisutan u namirnicama, dostupan kao dijetetski suplement ili jednostavno kao dodatak u obliku praha, pahuljica ili granula vašim omiljenim receptima.

Bogat paket hranljivih materija

Nutritivni kvasac

Njegov biohemijski sastav, koji je danas savršeno poznat, sadrži raznovrsne nutritivne materije. Kvasac se sastoji od kompletnih proteina sa svih 9 amino-kiselina koje naše telo ne može da proizvodi, vlakana koja doprinose dobrom radu creva i bioaktivnih jedinjenja. Sve ovo je neophodno našem organizmu da bi pravilno funkcionisao, ali nije uvek sve dovoljno prisutno u našoj svakodnevnoj ishrani.

Kvasac koji se koristi u namirnicama je već decenijama predmet brojih studija i naučnih radova koji jednoglasno prepoznaju njegove izvanredne nutritivne kvalitete i određene terapeutske prednosti. Njegove hranljive materije imaju ulogu u svakoj metaboličkoj funkciji u telu, od imuniteta i pokretljivosti, preko reprodukcije i ženskog zdravlja, do raspoloženja i kognitivnih sposobnosti. Među njima su, između ostalih, folat ili vitamin B9 za začeće i trudnoću i vitamin K2 za pokretljivost i zdravlje zglobova. Od kvasca i njegovih dragocenih hranljivih materija koristi imaju i varenje i zdravlje creva.

Probiotički kvasac pomaže kod balansa bakterija u crevima. U ljudskom digestivnom traktu je prisutno nekoliko stotina različitih vrsta i ljudsko zdravlje zavisi od stabilnosti ove mikroflore. Probiotički kvasac kao što je Saccharomyces boulardii pomaže da se održi ovaj krhki balans, a time i zdravlje creva. Mnogi od nas znaju i nazivaju probiotike „zdravim“ ili „korisnim“ bakterijama koje nam pomažu da bolje svarimo ono što unosimo. Naša creva su epicentar brojnih aspekata našeg zdravlja, tako da se stalno radi na rešenjima koje pomažu boljem varenju.

Nutritivni kvasac za lakše ispunjavanje nutritivnih potreba

Ne morate da budete bolesni ili da patite od nekog stanja ili poteškoće da biste imali koristi od nutritivnog obilja kvasca. Bogat vitaminima B ili mineralima i sa elementima u tragovima kao što su selen, hrom ili cink, kvasac može da nadoknadi manjak hranljivih materija. Kvasac je prvo postao popularan kao dodatak veganskoj ishrani i receptima. Ali je osobama sa niskim energetskim potrebama ili onima koji su na dijeti teško da ispune svoje nutritivne potrebe bez male pomoći suplemenata ili dodataka hrani. Nutritivni kvasac za mnoge predstavlja jednostavan način da se lakše pokriju nutritivne potrebe.

Jedinstven i bogat ukus

A kad je reč o ukusu, nutritivni kvasac je zaista jedinstven. Postoji pet osnovnih ukusa: sladak, kiseo, slan, gorak i umami. Za nutritivni kvasac se često kaže da je kao umami („prijatan slani ukus“), ali to nije sve. Neki bi njegov ukus opisali kao orašast ili nalik siru, drugi kao slan ili zemljani. Nutritivni kvasac je sastojak koji prirodno poboljšava ukus. Postoji u prahu, pahuljicama ili granulama, tako da može da se pospe ili umeša u vaše omiljene recepte i pogodan je za upotrebu i čuvanje.

Svaki od ovih oblika ima svoju izraženu aromu, ukus i boju. Pahuljice i granule takođe dodaju hrskavost, što je korisno za poboljšanje teksture. Nutritivni kvasac dodaje ukus, začin i aromu vašim omiljenim receptima bez dodavanja soli, zato slobodno uživajte u benefitima ove fenomenalne namirnice.

#poweredbyyeast

HandmadePictures, jirkaejc /gettyimages.co.uk