Pitali smo nutricionistu: Koliko mesa smem da pojedem, ako želim da smršam?

Nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na pitanje da li je meso dozvoljeno kada hoćemo da smršamo.

by | jun 2, 2021
Marija Đurković

Svi koji su ikada posegnuli za brzom dijetom, suočili su se sa jelovnikom u kome nema mesa. Zapravo, najčešće nema mnogo čega, ali danas ćemo se, zahvaljujući nutricionistkinji Mariji Đurković, baviti mesom u dijetalnoj ishrani.

Prvo, da li je meso dozvoljeno kada hoćemo da smršamo?

Ono je jedan od najkvalitetnijih izvora proteina i zauzima važnu ulogu u našoj ishrani. Osim toga, meso nam obezbeđuje i raznovrsnost. Daleko od toga da neko čija ishrana isključuje meso neće uneti dovoljno proteina, ali ukoliko je ono sastavni deo vaše ishrane, onda ne postoji razlog da ga isključujete ni onda kada poželite da smršate. (Pročitajte i… Savet nutricioniste: Koje namirnice su najzdravije za večeru?

❗Šta je mnogo važnije?

Da menjate količinu i način pripreme. Ne možete pojesti 500 g mesa sa roštilja za ručak i očekivati da mršavite, ali uz manji komad mesa pripremljenog u rerni i skuvanog, i više prostora za povrće na tanjiru, počećete da primećujete razliku.

⚖️ Koliko?

Unos mora biti prilagođen pojedincu. Nije baš jednostavno reći da je 150 g mesa u jednom obroku idealna mera za svakoga, jer nije, ali kada me pitate koliko puta nedeljno se meso može naći na vašem tanjiru, onda mogu da vam kažem da nema razlike da li ste u restrikciji ili ne – 4-5 puta nedeljno je sasvim u redu.

Preostalim danima meso možete zameniti ribom ili proteinima iz mahunarki.

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

lepotaizdravlje.rsvia Marija Đurković