Razumite kalorije da biste mogli da mršavite

by | jun 26, 2020
kalorije

Većina popularnih dijeta zasnovana je na restrikciji kalorija, odnosno ugljenih hidrata. Upravo zato ni ne čudi što je većina njih „kratkog daha”, pa se kilogrami brže vrate nego što ste ih izgubili. Ne treba pominjati loše posledice po zdravlje koje ostavljaju.

Najpravilniji način da smršate, a koji će vam savetovati svaki nutriticonista jeste upravo umereni način ishrane i sporije, ali kvalitetnije gubljenje kilograma.

Šta to znači?

Ako je preporučeni dnevni unos kalorija 2.200, izbacivanjem 500 kalorija dnevno gubićete 1 kilogram na 10 do 14 dana. Iako će se to nekima činiti previše sporom dijetom, istina je da su ti kilogrami izgubljeni na duge staze, pa čak i u trenucima kada možda malo preterate sa hranom.

Međutim, da biste mogli da mršavite na zdrav način, to znači da prvenstveno morate da razumete kalorije i mitove koje nameću popularne dijete.

Kalorije ne goje

Kalorije ne mogu da goje jer su mera za energiju, a ne hranu. Hrana ne daje kalorije, hrana daje energiju i to samo one hranljive materije – proteine, masti i ugljene hidrate. Stoga, popularne dijete ne mogu biti primenljive na duge staze jer su energetske potrebe žene od 60 i 80 kilograma različite i zavise od nivoa fizičke aktivnosti – jednoj će trebati 2.000, a drugoj 2.400kcal dnevno da bi ostvarila energetski balans. Nema smisla kriviti kalorije za višak kilograma, već loše kombinovanje namirnica i nedostatak fizičke aktivnosti pomoću koje se one troše.

Niskokalorični proizvodi nisu obavezno zdraviji

Da biste zadržali fit liniju najvažniji je kvalitet kalorija koje unosite, a iz niskokaloričnih proizvoda telo ne dobija ključne nutrijente koji mu obezbeđuju energetski balans. Recimo, ako je telo unelo kalorije iz masti, proteina i šećera, ono kasnije neće žudeti za drugim nepotrebnim nutrijentima. Štaviše, brojna istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu niskokaloričnu hranu sa malim postotkom masnoća i šećera, po pravilu kasnije nadoknađuju kalorije konzumirajući nešto drugo. Poenta je biti umeren u namirnicama koje inače konzumirate bez potrebe za odricanjem.

Kalorije su prosta matematika

I to vrlo laka matematika. Samo jednim pogledom na poleđinu proizvoda koji želite da kupite, možete steći uvid u broj kalorija, kao i ključnih nutrijenata koje sadrži. Dakle, ne treba da se opterećujemo šta, već koliko jedemo i stvorimo svest o tome. Umerena ishrana u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću brzo postaje stil života bez kog nećete moći.

Gazirana pića nisu kalorijska bomba

Šećer je najvažnija hrana za mozak, a njegovo izbacivanje iz ishrane je nerazuman i nepotreban korak. Šećer je prisutan u svakodnevnoj ishrani i nemoguće ga je sasvim izbaciti. Potpuno izbacivanje šećera iz ishrane je teško postići, ističu nutricionisti. Samo umerenom ishranom koja nema „neprijatelje“ među namirnicama možete postići fizički i duhovni sklad.

Sasvim je u redu popiti čašu omiljenog Coca-Cola napitka koja ima samo 144 kalorije, čak i dok ste na dijeti. Ne zaboravite da šećeri poboljšavaju rad mišića i pomažu u postizanju boljih rezultata. Ako se to pak, ne uklapa u vaš preporučeni dnevni unos kalorija koji ste odredili za taj dan, onda uvek možete konzumirati njenu nekalorijsku varijantu Coca-Cola Zero.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images