Savet nutricioniste: Da li je autofagija zaista delotvorna?

Ovoga puta nutricionistkinju Mariju Đurković zamolili smo da odgovori na pitanje koje muči nas u redakciji. Nadamo se da i vas zanima odgovor!

by | mart 10, 2021

Autofagija je mehanizam koji našem telo omogućava da se reši oštećenih ćelija. Jedan od najpopularnijih trendova u ishrani već neko vreme je tzv. isprekidani ili periodični post (eng. intermittent fasting). Zasluge za zdravstvene benefite ovog načina ishrane pripisuju se upravo procesu autofagije. Ali, da li je on zaista delotvoran? Na ovo pitanje odgovor smo potražili od nutricionistkinje Marije Đurković.

Autofagija: Šta treba da znamo

Definicija autofagije je konzumiranje svog sopstvenog tkiva („jedenje samog sebe“), u vidu metaboličkog procesa koji nastaje usled izgladnjivanja ili usled različitih bolesti. Prema istraživanjima, autofagija je mehanizam za preživljavanje. Uništavanjem sopstvenih oštećenih ćelija, organizam reaguje na stres i pokušava da se zaštiti.

Autofagija još uvek nije testirana na ljudima, i samim tim ne postoji dovoljno istraživanja koja mogu da daju naučno potvrđen odgovor na pitanje da li je delotvorna. (Pročitajte i…Saveti nutricioniste: Skrivene kalorije – gde se one zaista kriju i kako da ih izbegnemo?)

Članak se nastavlja posle reklama

Kako ulazimo u autofagiju?

Da bi se postigla autofagija, koriste se metode naizmeničnoh smenjivanja „epizode hranjenja“ i „epizode gladovanja“.
Najčešće se primenjuje princip 16/8, odnosno 8 sati dnevno jedemo, a preostalih 16 sati pije se samo voda.
Tada, zbog smanjenog unosa hrane, pogotovo ako akcenat stavimo na unos kvalitetnijih i nutritivno bogatijih namirnica, uglavnom dolazi do smanjenja telesne mase.

Zaključak

Smatram da ovakav vid ishrane nije održiv za svakoga. Najbolji način da otkrijete da li je za vas jeste da ga primenite na sebi, probate i uočite da li vam takav način ishrane prija ili vas zamara.

Članak se nastavlja posle reklama