Savet nutricioniste: Koliko obroka treba da imamo tokom dana?

Na vaš zahtev, nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na ovo pitanje.

by | mart 24, 2021

S obzirom na sve popularniji trend autofagije – a da bi u organizmu došlo do tog procesa neophodno je napaviti dužu pauzu između dva obroka, sve više nas se nalazi u nedoumici u vezi sa pitanjem: koliko nam je obroka tokom dana neophodno.

Pročitajte i… Da li je autofagija zaista delotvorna?

Da li je dovoljno jesti jednom ili dvaput dnevno ili je bolje rasporediti ishranu na više manjih obroka tokom dana?

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od nutricionistkinje Marije Đurković. Dakle, da vidimo, šta kaže zvanična nutricionistička nauka.

Koliko obroka dnevno treba da imamo?

Ako ste ikada poželeli da se hranite zdravo ili smršate, sigurno ste se zapitali koliko obroka je optimalno, jedan, tri, pet ili šest.

Ko se odluči za mršavljenje, obično izabere da jede samo jednom dnevno, što je greška, zato što nećemo imati energije za svakodnevne obaveze, a kasnije takav način ishrane vodi u prejedanje.

Broj obroka, kao i većina saveta u vezi s ishranom uglavnom su individualni, i zavise od načina života individue, njenog zdravstvenog stanja, obima fizičke aktivnosti, ciljeva.
Ipak, opšti savet jeste da postoje 3 glavna obroka (doručak, ručak, večera) i 1-2 užine, po potrebi.

Preporuke za osobe sa specijalnim potrebama

Za decu, trudnice, dojilje i fizički aktivne osobe poželjno je da imaju 4-5 obroka.
Osobe koje boluju od dijabetesa treba da imaju 5 obroka, da bi održavali nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Za osobe koje žele da smršaju, broj obroka nije toliko bitan, koliko je bitno da budu u kalorijskom deficitu, ali pravilno raspoređeni obroci će sprečiti padove energije.

Zaključak:
Savet je da obroci svaki dan budu u približno isto vreme, a poželjan razmak je 3-4,5 sata.

lepotaizdravlje.rsFoxysGraphic /iStock / Getty via Guliver