Vekna u sosu od povrća

by | mart 31, 2013

Sastojci:

  • 800 g mešanog mlevenog mesa
  • 150 g mladog sira
  • 2 glavice crnog luka
  • 5 kašika prezli
  • 1 jaje
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 kašike ulja
  • 1 veza zeleni
  • 1 dl neutralne pavlake
  • juneće supe po potrebi
  • mešavina začina, biber

Priprema:

1. Beli luk i glavicu crnog luka što sitnije iseckati.
2. Sjediniti mleveno meso, jaje, seckani crni i beli luk, mlevenu papriku, prezle i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
3. Pripremljenu smesu izručiti na nauljenu radnu površinu. Potom je istanjiti u pravougaonik debljine 1 cm.
4. Duž jedne strane pravougaonika poslagati štapiće mladog sira i urolovati. Tepsiju nauljiti i u nju prebaciti oblikovanu veknu. Peći u rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Posebno iseckati preostali luk i zelen na kockice pa propržiti na malo ulja. Zatim nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje juneće supe dok povrće ne omekša.
6. Povrće zajedno sa saftom izmiksati. Dodati u njega neutralnu pavlaku, začine po ukusu i promešati.
7. Pečenu veknu iseći na parčad te je kratko prokuvati u pripremljenom sosu od povrća.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: