Zašto treba jesti mandarine svaki dan: I ne znate koliko su moćne

by | 18 novembra, 2023
Zašto treba jesti mandarine svaki dan: I ne znate koliko su moćne

Miris mandarina momentalno podiže raspoloženje. Osim toga, ovo voće je veoma zdravo. To je odgovor na pitanje zašto treba jesti mandarine svaki dan.

Ovo voće sadrži mnogo vitamina i minerala, a takođe je bogato antioksidansima i vlaknima. Sadrži veliku količinu vitamina C, koji je neophodan za podršku imunološkom sistemu zimi, a istovremeno ima vrlo malo kalorija. Pulpa ploda se sastoji od 87% vode i 7% šećera, a ostatak čine vitamini, glikozidi, pektin, eterična ulja i minerali.

5 razloga zašto treba jesti mandarine svaki dan

1. Jačaju imunitet

Mandarine pomažu telu da se odupre virusima i mikrobima zbog visokog sadržaja vitamina C. Ovaj vitamin održava imunološki sistem aktivnim kako bi mogao da odgovori na spoljašnje pretnje na vreme. Mandarine su bogate i flavonoidima, koji aktiviraju imunološke ćelije i stimulišu odbranu organizma. Zato ovo voće treba baš sad da konzumiramo svakodnevno jer virusi uveliko haraju.

Osim toga, beta-karoten, koji je prisutan u svom voću i povrću narandžaste boje, podstiče zarastanje i obnavljanje sluzokože. Zahvaljujući ovoj osobini, mandarine efikasno štite telo od virusa i bakterija, jer otpornost na bolesti zavisi od zdravlja sluzokože.

2. Sadrži antioksidante

Mandarine sadrže flavonoide koji imaju antiinflamatorno dejstvo i štite od štetnog dejstva slobodnih radikala. Oni takođe pomažu u prevenciji malignih oboljenja. Naučnici su u kori mandarine otkrili flavonoid nobiletin koji može da poboljša pamćenje.

3. Ubrzavaju rast kose

Ako jedete mandarine svaki dan, to će se ubrzo odraziti i na vašu kosu – i to u pozitivnom smislu. Vitamini E i B12 stimulišu rast kose i pomažu u zaustavljanju prerano sedenje kose. B12 ubrzava rast crvenih krvnih zrnaca, koji isporučuju hranljive materije folikulima dlake. Kada je njegov nivo nizak, dolazi gubitka kose.

Vitamin A deluje antioksidativno, reguliše funkcionisanje lojnih žlezda i eliminiše višak masnoće kože glave, jača koren i ubrzava rast kose. Zahvaljujući vitaminu C, kolagen se sintetiše u telu, gvožđe se bolje apsorbuje, a vlasi će rasti zdrave i jake.

4. Snižavaju nivo holesterola

Mandarine sadrže veliku količina vlakana i time pomažu u snižavanju povišenog holesterola u krvi. Samim tim, pomažu i u sprečavanju srčanog i moždanog udara. Vitamin E takođe smanjuje loš holesterol i širi krvne sudove. Kao rezultat, poboljšava se cirkulacija krvi i smanjuje se rizik od začepljenja krvnih sudova. Vitamin C efikasno uklanja štetni holesterol iz tela, brzo čisti krv i krvne sudove.

5. Poboljšavaju vid

Karoten i vitamin C kojima obiluju mandarine pomažu u prevenciji i lečenju očnih bolesti. Ako ovo voće jesete svaki dan možete zaustaviti proces pogoršanja vida. Takođe poboljšavaju noćni vid i suzbijaju infekcije očiju. Jedite što više mandarina ako radite za računarom ili pod veštačkim osvetljenjem.

 

 

Vladimir Mironov/gettyimages.co.uk