5 suplemenata za jačanje imuniteta: Sada nam najviše trebaju

by | oktobar 9, 2023
5 suplemenata za jačanje imuniteta: Sada nam najviše trebaju; žena uzima vitamin D

Nedostaci određenih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, cink i druge, mogu oslabiti vaš imunološki sistem. Zato treba uzimati najboljih 5 suplemenata za jačanje imuniteta.

Naš imunološki sistem sastoji se od složene kolekcije ćelija, procesa i hemikalija koje neprestano brane telo od invazivnih patogena, uključujući viruse, toksine i bakterije. Odabir zdravog načina života konzumiranjem zdrave hrane i dovoljno spavanja i vežbanja su najvažniji načini za jačanje imunološkog sistema. Pored toga, istraživanja su pokazala da suplementacija određenim vitaminima, mineralima, biljkama i drugim supstancama može pomoći u poboljšanju imunološkog odgovora i potencijalno zaštiti od bolesti.

Medifem

5 suplemenata za jačanje imuniteta: Uzimajte ih svaki dan

1. Vitamin D

Vitamin D je rastvorljiv u mastima i neophodna je za zdravlje i funkcionisanje imunološkog sistema. Vitamin D poboljšava efekte monocita i makrofaga u borbi protiv patogena — belih krvnih zrnaca koji su važni delovi imunološke odbrane. I smanjuje upalu, što pomaže u promovisanju imunološkog odgovora. Nizak nivo vitamina D povezan je sa povećanim rizikom od infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući grip i alergijsku astmu. U zavisnosti od nivoa u krvi, od 1.000 do 4.000 IU dodatnog vitamina D dnevno je dovoljno za većinu ljudi. Ali onima sa ozbiljnijim nedostacima često su potrebne mnogo veće doze.

2. Cink

Cink je mineral koji se obično dodaje suplementima i drugim zdravstvenim proizvodima kao što su pastile koje imaju za cilj da ojačaju imunitet. To je zato što je cink neophodan za funkcionisanje imunološkog sistema i i gra važnu ulogu u prevenciju i suzbijanju infekcija.  Nedostatak ove hranljive materije značajno utiče na sposobnost imunološkog sistema da pravilno funkcioniše, što dovodi do povećanog rizika od infekcije i bolesti, uključujući upalu pluća. Prema istraživanju, otkriveno je da je 16% svih dubokih respiratornih infekcija širom sveta uzrokovano nedostatkom cinka.

3. Vitamin C

Vitamin C je možda najpopularniji dodatak koji se uzima za zaštitu od infekcije zbog njegove važne uloge u jačanju imuniteta i zaštiti od infekcija. Vitamin C takođe funkcioniše kao snažan antioksidans, štiteći od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, koji se javlja akumulacijom reaktivnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Oksidativni stres može negativno uticati na imunološki sistem i povezan je sa brojnim bolestima. Pokazalo se da suplementacija vitaminom C smanjuje trajanje i težinu infekcija gornjih disajnih puteva, uključujući običnu prehladu. Gornja granica za vitamin C je 2.000 mg. Dodatne dnevne doze su obično između 250 i 1.000 mg.

4. Selen

Selen je mineral koji je takođe neophodan za jačanje imunološkog sistema. Istraživanja na životinjama pokazuju da suplementi selena mogu poboljšati antivirusnu odbranu od sojeva gripa, uključujući H1N1.

5. Medicinske pečurke

Poznato je da preko 270 vrsta lekovitih pečuraka imaju svojstva koja jačaju imunitet. Kordiceps, lavlja griva, maitake, šitake, reiši i ćuranov rep su najbolji saveznici imunološkog sistema. Neka istraživanja pokazuju da suplementacija određenim vrstama lekovitih pečuraka može poboljšati imunološko zdravlje na nekoliko načina, kao i smanjiti simptome određenih stanja, uključujući astmu i infekcije pluća.

Medifem

 

AntonioGuillem/gettyimages.co.uk