Zdrava ishrana može da odloži početak menopauze

Riba, testenina i druga hrana mogu uticati na starost u kojoj započnete promenu.

by | 5 jula, 2022
Ishrana bogata ribom i mahunarkama može da odloži prirodni početak menopauze, dok visok unos rafinisanih ugljenih hidrata (kao što su pirinač i testenina) može da ga ubrza.

Postoji mnogo faktora koji mogu predvideti u kom uzrastu ćete započeti menopauzu.
Od genetike (koje je godina vaša majka prošla kroz „promenu“) do BMI, navika nezdravog života i pušenja ali studija sa Univerziteta u Lidsu sugeriše da možda postoji još jedan prediktor za početak menopauze a to je hrana koju jedete svaki dan.

Istraživači su otkrili da je ishrana koja se sastoji uglavnom od zdrave hrane poput ribe i svežih mahunarki, kao što su grašak i boranija, povezana sa odlaganjem menopauze za skoro tri godine. Ovo se zasniva na prosečnoj starosti žena koje započnu menopauzu, što je 51 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama i Australiji. U međuvremenu, učesnici koji su konzumirali mnogo rafinisane bele testenine i pirinča imali su veću verovatnoću da će menopauza početi godinu i po dana ranije od proseka

Četiri godine istraživanja

Studija je izvukla podatke od više od 14.000 žena u Velikoj Britaniji, koje su ispunile opsežan upitnik o ishrani i početno istraživanje o reproduktivnom zdravlju i istoriji. Četiri godine kasnije, istraživači su otkrili da je više od 900 ispitanih žena doživelo prirodan početak menopauze, što znači da nisu imale menstruaciju više od godinu dana i da nisu imale ništa drugo što bi moglo da izazove ranu menopauzu, poput raka, hirurgija ili farmaceutski tretmani. Od ovih 900 žena, kvalitet njihove ishrane dao je snažnu indikaciju da li su menopauzu započele ranije ili kasnije od proseka.

Starost u kojoj počinje menopauza može imati ozbiljne zdravstvene implikacije. Za neke žene  i rana i kasna menopauza su povezane sa dugoročnim zdravstvenim rizicima a odložena menopauza može biti povezana sa rakom dojke ili jajnika. Rani problemi menopauze za mlađe žene uključuju povećan rizik od srčanih i koštanih bolesti, depresije, demencije i seksualne disfunkcije.

Studija je važan korak ka boljem razumevanju faktora koji utiču na ovo važno stanje posebno za žene koje mogu imati predispoziciju za rani početak. Jasno razumevanje kako ishrana utiče na početak prirodnog ciklusa biće veoma korisna za one koji su možda već u opasnosti ili imaju porodičnu istoriju određenih komplikacija povezanih sa menopauzom.

Zaključak:

Ishrana bogata ribom i mahunarkama može da odloži prirodni početak menopauze, dok visok unos rafinisanih ugljenih hidrata (kao što su pirinač i testenina) može da ga ubrza.

Doba početka menopauze bilo da dolazi rano ili kasno može imati veliki uticaj na zdravlje žene kako ona stari.

Ovo bila opservaciona studija, što znači da ne može da dokaže uzrok i posledica. Istraživači kažu da je potrebno više studija kako bi se ispitao uticaj ishrane na početak menopauze.
Ipak jedno je sigurno da ako vodimo računa o zdravoj ishrani sigurno nećemo sebi odmoći.

tbralnina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images