Kako da se ofarbate kod kuće: Kao da ste izašli iz frizerskog salona

by | jun 15, 2024
Kako da se ofarbate kod kuće: Kao da ste izašli iz frizerskog salona

Ako želite da osvežite svoju boju farbanjem kose, došli ste na pravo mesto. Imamo pouzdan vodič o tome kako da se ofarbate kod kuće. Od osnovnih priprema do nanošenja boje za kosu, i savete kako da vaša boja izgleda najbolje.

Bez obzira na to da li već godinama farbate kosu kod kuće ili je ovo vaš prvo „uradi sam“ farbanje kose, nastavite da čitate da biste otkrili sve što treba da znate da biste postigli savršenu boju kose kod kuće.

Kako da se ofarbate kod kuće i da li je to bezbedno?

Da – generalno je bezbedno da farbate kosu sami sve dok se pridržavate sledećeg:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Sačekajte najmanje 2 nedelje nakon što ste izblajhali ili ofarbali kosu, ili izvlačili pramenove pre nego što ponovo ofarbate kosu
  • Uradite test tolerancije 48 sati pre bojenja
  • Obavezno pročitajte i u potpunosti se pridržavajte uputstva za upotrebu koje se nalazi na pakovanju farbe za kosu

Kako odabrati boju kose koja vam odgovara

Prvi korak u odabiru savršene boje je da identifikujete svoju trenutnu nijansu. Uz mnoštvo kućnih boja za farbanje kose koje možete izabrati, ovo može izgledati kao beskrajan zadatak – ali nije.

Kada birate idelanu boju, birajte maksimum do dva tona svetliju ili tamniju od vaše trenutne boje. Ako budete previše svetli ili pretamni u odnosu na vaš ten, to neće lepo izgledati.

Koliko često treba da farbate kosu?

Kratak odgovor je da potpuno zavisi od vaše kose – ako vaša kosa raste sporo, možda ćete morati da je farbate ređe nego ako brzo raste. Međutim, preporučujemo da ponovo farbate kosu svakih 4-6 nedelja da bi boja izgledala sveža i živahna.

Članak se nastavlja posle reklama

Vodite računa ako često razmišljate o farbanju kose. Prečesto farbanje kose može oštetiti kosu, pa će ona postati suva, ispucala i lomljiva. Ako ste preterali sa bojom za kosu, upotreba dubokog regeneratora je odlično rešenje za vraćanje mekoće, suzbijanje suvih pramenova i hranljivog jačanja kose.

Šta treba da uradite pre nego što ofarbate kosu kod kuće

Priprema je ključna kada je u pitanju postizanje boje profesionalnog izgleda. Za najbolje rezultate, operite kosu šamponom za dubinsko pranje 24 sata pre farbanja, ali ne ranije. Možete da koristite svoj normalan regenerator, ali savetujemo vam da ne koristite dubinski regenerator pre farbanja kose zbog potencijalnog nakupljanja proizvoda.

Članak se nastavlja posle reklama

Nemojte koristiti nikakve proizvode kao što su lak za kosu ili pena pre farbanja kose. Ako je kosa opterećena proizvodima za stilizovanje, farba neće moći da prodre u dlaku i na kraju nećete biti zadovoljni rezultatom.

Kako ofrbati kosu – vodič korak po korak

Korak 1: Uverite se da imate dovoljno farbe

Ne želite da na polovini farbanja shvatite da nemate dovoljno farbe da ofarbate celu kosu. Ako imate ekstra dugu ili gustu kosu, za svaki slučaj kupite još jednu farbu.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak 2: Pročitajte uputstvo!

Ovaj korak je ključan – pročitajte i ponovo pročitajte uputstvo. Svaka farba za farbanje kod kuće može biti drugačija, pa se obavezno pridržavajte uputstva ako želite da izgledate kao da ste se farbali u frizerskom salonu.

Korak 3: Podelite kosu na delove

Za ravnomerno nanošenje, najbolje je podeliti kosu na delove tako da dobijete ravnomernu pokrivenost. Počnite sa zadnjim delovima kose i napredujte prema prednjim delovima kose kako biste izbegli češljanje već obojene kose koja bi vam mogla zaprljati kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

Korak 4: Prvo nanesite farbu na koren

Prvo nanošenje boje na koren je važno jer je taj deo koe najmanje porozan i nije oštećen, tako da će mu trebati dodatno vreme za obradu boje.

Korak 5: Pustite da se boja razvije sa spuštenom kosom

Nemojte sakupljati kosu i pričvršćivati je šnalom! Držite puštenu kosu da biste osigurali ravnomernu pokrivenost. Ako ste zabrinuti da će vam kosa zaprljati odeću, umotajte stari peškir oko ramena i niz leđa.

Korak 6: Koristite regenerator iz pakovanja da zapečatite farbu

Kondicioniranje kose nakon farbanja daje vam više od samo super-sjajnog stila. Nakon što ste temeljno isprali kosu, nanošenje regeneratora za farbanu kosu takođe će zaključati boju kako biste sprečili da izbledi i pomogli da izgleda bogato i živahno.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolji saveti za farbanje kose kod kuće

  • Nemojte praviti nikakve drastične promene u boji kose koristeći farbe za kućnu upotrebu – na primer, ako pokušavate da pređete iz plave u tamnu brinetu. To prepustite frizeru.
  • Uvek farbajte suvu kosu – ako je vaša kosa zasićena vodom, ona neće apsorbovati boju.
  • Nemojte mešati nijanse da biste napravili „prilagođenu“ boju – samo izaberite nijansu koja vam se sviđa i pažljivo pratite uputstva iz pakovanja.
  • Koristite balzam za usne ili vazelin oko linije kose da zaštitite kožu od boje – vazelin deluje dobro.
  • Obavezno koristite plastične rukavice kako biste zaštitili ruke i nokte od farbe.
EdwardDerule/gettyimages.co.uk