Može li tvrda voda izazvati opadanje kose? Evo šta kažu stručnjaci

by | novembar 20, 2023
tvrda voda opadanje kose

Može li tvrda voda izazvati opadanje kose? Stručnjaci odgovaraju – direktno, ne. Ali posredno – itekako! Evo šta tvrda voda radi vašoj  kosi

Tvrdoća vode dokazano utiče na kvalitet kose. Tvrda voda, a takva je u vodovodima širom Srbije, isušuje kosu, zapetaljava je, čini lomljivom. Kakva je to veza između tvrde vode i opadanja kose?

Šta je to tvrda voda?

Najpre, važno je da znamo šta je to tvrda voda. Svaka voda sadrži određenu količinu  minerala. Ako su u vodi prisutne velike količine kalcijuma i magnezijuma, onda se ona naziva tvrdom vodom.

Tvrdu vodu ćete lako prepoznati – naslage kamenca sepojavljuju na slavinama, tuševima, kadi, vc šolji. Ako ste u novom kupatilu dovoljno je da posmatrate staklo svoje tuš kabine – ako se na njemu pojavljuje bela skrama – to je kamenac, a vaša voda je tvrda.

Može li tvrda voda izazvati opadanje kose?

Pre svega, tvrda voda, odnosno kalcijum iz nje, otežava hidrataciju kose. On najpre pravi film oko vlasi, što otežava prodor vlage. Zbog toga kosa postaje suvlja, tanja i lomljivija. I sve to se događa za samo dve nedelje.

Tokom 2016. godine organizovana je i naučna studija na ovu temu. Žene ujednačenog kvaliteta kose su tokom dve nedelje prale kosu filtriranom i tvrdom vodom. Već posle 15 dana razlika je bila objektivno uočljiva – vlasi žena koje su koristile tvrdu vodu bile su istanjene i lakše su se mrsile.

Tanjenje vlasi na kraju dovodi i do njenog lomljenja, a lomljiva kosa je sklonija opadanju. O vezi opadanja kose i tvrde vode takođe su sprovođena istraživanja koja su potvrdila da je ova pojava izraženija kod žena koje se tuširaju i kosu peru vodom punom kalcijuma.

Znaci oštećenja kose od tvrde vode

Pored suvoće kose, znaci oštećenja od tvrde vode su i :

  • lomljivost
  • manje živahna boja
  • manje sjaja
  • zelenkasti odsjaj
  • iritacija skalpa
  • perut
  • teže stilizovanje (frizura ne traje dugo)

 

Kako da sprečite opadanje kose od tvrde vode?

Tretmani pre šamponiranja

Postoje tretmani koji se praktikuju pre šamponiranja, a koji pomažu protiv nakupljanja minerala na površini vlasi.

Šampon za čišćenje

Ovakav šampon će ukloniti sa vašeg skalpa i vlasi sve zaostale nakupine minerala, uključujući kalcijum. Koristite ga bar jednom nedeljno.

Maske za kosu

Pošto tvrda voda suši kosu, važno je da joj obezbedite dodatnu hidrataciju. Najbolji način da pehranite i hidrirate vlasi jesu maske za kosu – jednom nedeljno.

Filteri za vodu

Najvažnija stvar koju možete da uradite je da smanjite izlaganje tvrdoj vodi. Ako je to u okviru vašeg budžeta, možete instalirati omekšivač vode za celu kuću ili bar filter za tuš.

 

Tui Photoengeneer/istock/gettyimagesplus