Zbog ovih grešaka vam kosa ne izgleda dobro, a sve ih pravimo

by | 5 oktobra, 2023
najčešće greške u nezi kose

Sunčane naočare, pamučne jastučnice, elastične trake i još osam neočekivanih razloga zašto vam kosa ne izgleda dobro. Izbegnite najčešće greške u nezi kose

Svakodnevne navike i rutine mogu znatno uticati na zdravlje i izgled naše kose. Oštećenja i problemi sa kosom često proizlaze iz uobičajenih aktivnosti koje možda ne shvatamo kao potencijalno štetne. Grejni aparati za oblikovanje, prečesto pranje, grubo četkanje, nošenje naočara na glavi i druge navike mogu dovesti do suve, krhke ili opadajuće kose. Često čak i ne prepoznajemo da su ove navike u suštini najčešće greške u nezi kose.

Za očuvanje zdrave kose važno je obratiti pažnju na te svakodnevne navike i pravilno brinuti o njoj. U suprotnom, ove greške bi mogle oštećenja na kosi, uključujući suvoću, lomljivost, opadanje i gubitak prirodnog sjaja.

Kako izbeći greške u nezi kose?

Da biste izbegli oštećenja kose usled grešaka u njenom negovanju, preporučuje se da budete pažljivi prema svojoj kosi, koristite nežne proizvode za oblikovanje, izbegavate prečesto pranje, koristite toplinsku zaštitu pri korišćenju grejnih aparata i nosite kosu na način koji ne stvara preveliki pritisak na vlasište.

Najčešće greške u nezi kose:

Prljavi alati za kosu

Četke, pegle za kosu, češljevi, kao i svi drugi uređaji za oblikovanje moraju se prati i čistiti baš kao i posuđe, odeća ili posteljina. Nakon nekog vremena na njihovoj površini se nakuplja ulje, prljavština i prašina, koji začepljuju pore vlasišta, što dovodi do proređivanja kose i opadanja kose.

Naočare za sunce

Većina žena ima jednu veoma lošu naviku, koja je negde između noćne more svakog stiliste i noćne more frizera – naviku da nose naočare na glavi. Da, da, ovo takođe šteti vašoj kosi. Naočare stisnu folikule dlake (što, shodno tome, neizbežno dovodi do gubitka kose), a takođe doprinose nasilnom otkidanju lavovske količine dlaka.

Greške u nezi kose: Suvi šampon

Sve povremeno koristimo ovog malog pomagača i bez njega praktično ne bismo išli nikuda.  Imajte na umu da čak i najbolji suvi šamponi, kada se koriste često (posebno kada ih koristite nekoliko dana zaredom), mogu začepiti pore na koži glave, dovesti do upale i uzrokovati stanjivanje kose.

Često pranje

Naravno, mnogo zavisi od vašeg tipa kose. Neki ljudi mogu da peru kosu svakog dana, a da nikada ne naprave problem, dok kod drugih dok ne zaškripi čim povećaju broj pranja na tri nedeljno. Ipak, za sve je preporuka da budu umereni sa pranjem i šamponiranjem, inače kosa neće izdržati takav pritisak i počeće da opada kao jelka krajem februara.

Nedostatak zaštite od sunca

Kosa, kao i koža, mora biti zaštićena od štetnih uticaja okoline i sunčeve svetlosti. Ovo je posebno važno u proleće i leto, pa birajte proizvode za stajling sa SPF zaštitom ili steknite naviku da pre izlaska napolje pokrijete kosu.

Pamučne jastučnice

Pamučna posteljina ima jednu vrlo kontroverznu osobinu: odlično upija vlagu. S jedne strane, nemoguće je reći da je to loše, jer nema ničeg posebnog u činjenici da tkanina može da apsorbuje vodu. S druge strane, blizina pamučnih čaršava našem telu tokom spavanja znači da jastučnice i čaršave mogu da apsorbuju vlagu iz naše kose i kože, što postepeno dovodi do neravnoteže hidrolipida. Inače, ovo je jedan od razloga zašto se preporučuje da jutro započnete čašom vode i hidratantnom kremom (preporučujemo da u ovaj set dodate regenerativno ulje za kosu). Alternativa pamučnoj posteljini može biti svila.

Peškiri

Ako imate naviku da intenzivno sušite kosu peškirom pre feniranja, imamo loše vesti za vas. Kada je mokra, kosa postaje ranjivija, tako da ih agresivno trenje o tkaninu može povrediti. Preporučljivo je jednostavno nežno uvijete i da koristite peškir od mikrovlakana.

Greške u nezi kose: Konjski rep

Zategnut, visok rep pravi je neprijatelj zdrave kose. Uprkos činjenici da ova frizura izgleda neverovatno, bolje je sačuvati je za bolja vremena, a razlog je i dalje isti: snažan pritisak na folikule dlake.

Loša ishrana

Još jednom ponavljamo da je hrana jedan od glavnih izvora lepote. Bez pravilne ishrane, neće biti sjajne kose, lepe figure, zdravlja uopšte. Kao prvo, voda i vitamini A, C i E su posebno važni – bez njih se ne može.

Farbanje

Ako korigujete boju svakih 4-6 nedelja (ne češće), onda možete da izbegnete proređivanje kose.  Međutim, ako menjate boju toliko često kao sestre Kardašijan-Džener, onda se možete unapred pozdraviti sa zdravim loknama.

Nepravilna nega

Morate voditi računa ne samo o svojoj kosi, već i o skalpu. Potrebna mu je masaža, specijalni piling i hidratantne maske. Sećate se da zdravlje dolazi iznutra, zar ne? Dakle, ako vam je kosa bez sjaja, tanka, stalno puca i ima bezbroj problema sa njom, a nikakve čudotvorne maske ne pomažu, počnite da tretirate kožu glave.

CentrallTAlliance/istock/gettyimagesplus