Pravilno pranje kose nakon farbanja čuva boju

by | 10 oktobra, 2023
Pravilno pranje kose nakon farbanja čuva boju; prelepa devojka crvene kose

Sve žene koje se farbaju kosu žele da im boja što duže traje i da produže vreme između dva farbanja. Da bi to postigli ključno je pravilno pranje kose nakon farbanja.

Najčešći (i najskuplji – s obzirom na utrošeno vreme i novac) problem sa kojim se susrećemo nakon farbanja kose nije iritirano vlasište ili ispucali vrhovi, već ružna, isprana boja. Kako bi ga izbegli, primenite sledeće savete.

Pravilno pranje kose nakon farbanja: Zašto se boja tako brzo ispira?

Bojenje je hemijski proces kada se prirodni pigment u strukturi kose zamenjuje veštačkim. Boja ne može ostati na kosi beskonačno: ona je stalno izložena prejakom mehaničkom naprezanju, zbog čega veštačke čestice postepeno “padaju”, ostavljajući vlasi bez pigmenta. Podloga na koju se farba nanosi i stanje kose su primarne stvari na koje treba obratiti pažnju pre farbanja.

Boja se najlošije zadržava na poroznoj i/ili oštećenoj kosi, jer su joj kutikule otvorene i pigment jednostavno nema gde da se zadrži. Duže će trajati na zdravoj (a još više netaknutoj od hemijskih eksperimenata) kosi. Očuvanje boje zavisi i od komplementarnosti vaše prirodne boje kose i nijanse farbe koju ste odabrali. Ako je vaša kosa tamnosmeđa, a farbali ste je u čokoladnu boju, onda uz odgovarajuću negu možete održati boju do sledećeg zakazanog farbanja (3-4 nedelje). Sa drastičnim promenama ─ prelazak sa tamne baze na svetlu i obrnuto ─ održavanje boje mnogo je teže.

Koliku ulogu igra cena farbe

Da li vek trajanja boje zavisi od nejne cene? Da, ali možda ne na način na koji ste mislili. Farbe za kućnu upotrebu su zapravo izdržljivije od profesionalnih boja. Salonske boje, čak i one veoma postojane, sadrže manje pigmenta od običnih “kućnih” boja. To znači da frizer miksa različite boje kako bi dobio željenu nijansu i ne farba kosu celom dužinom samo jednom bojom. Uopšteno govoreći, zlatne i smeđe nijanse najbolje traju na kosi. Dok crvena, crna i hladna plava imaju niži nivo postojanosti.

Vredi li kupovati šampone i balzame za farbanu kosu

Da li su proizvodi označeni kao čuvari boje marketinški trik? Definitivno ne. Proizvodi za farbanu kosu zaista čuvaju boju. Sadrže silikone rastvorljive u vodi koji obavijaju kosu i sprečavaju da pigment brzo napusti kosu. Dobro je koristiti šampone bez sulfata, koji nežno čiste kosu dok minimalno ispiraju veštački pigment.

Najvažnije pravilo je da koristite proizvode za održavanje kose iste marke kao i farba (nije bitno kakva je to boja – profesionalna ili domaća). Proizvođači, prilikom kreiranja proizvoda, prate recepturu i kombinaciju komponenti u boji i dodatnoj liniji. I zahvaljujući tim proizvodima boja će definitivno trajati duže.

Koje preparate morate koristiti

  • Šampon za farbanu kosu – koristite pri svakom pranju;
  • Maska – 1-2 puta nedeljno;
  • Regenerator ili bilo koji tretman koji se ispira – svaki put kada perete kosu (ali ne na dan upotrebe maske);
  • Nega koja se ne ispira – posle svakog pranja kose;
  • Termička zaštita – pre feniranja i upotrebe stajlera.

U idealnom slučaju, ovaj must-have je dopunjen posebnim proizvodima za osvežavanje boje. Njihovi pigmenti popunjavaju praznine nastale nakon što se boja ispere i produžavaju period između dva farbanja.

  • Prvih 48 sati nakon farbanja: ne perite kosu, jer se u slučaju nekih boja proces stabilizacije boje može nastaviti;
  • 1. nedelja: koristite šampon za farbanu kosu, obavezno uključite termičku zaštitu u tretman;
  • 2. nedelja: spojite masku za farbanu kosu sa fiksatorima boje, nastavite da koristite termičku zaštitu;
  • 3. nedelja: počinite da koristite pigmentirane proizvode za farbanu kosu, preparate za negu kose i termičku zaštitu;
  • 4. nedelja: alternativni proizvodi za farbanu kosu sa hranljivim i hidratantnim sastojcima; Koristite sprejeve za poboljšanje sjaja farbane kose, a po potrebi i sprejeve za prikrivanje sedih i izrastka.

Navika koja jako oštećuje kosu: Pazite kako češljate mokru kosu

IvanMikhaylov/gettyimages.co.uk