Najveće zablude o zimskoj nezi kose: Svi verujemo u njih, a ogromna su greška

by | 5 novembra, 2023
zablude o zimskoj nezi kose

Zimski period zaista oštećuje kosu i zahteva da joj se posebno posvetite. Ali, ako nemate prave informacije, to nećete činiti na pravi način. Ovo su najveće zablude o zimskoj nezi kose

Postoji mnogo zabluda o tome kako da negujete kosu zimi. Nesumnjivo je tačno da hladnoća štetno utiče na kosu, ali uopšte nije važno kako se od nje štitimo: zablude često dovode do nepravilne nege kose, a nepravilna nega kose do oštećenja.

Najveće zablude o zimskoj nezi kose

1. Zimi treba ređe da perete kosu

Zimi mnogi ređe peru kosu, jer možete da prehladite skalp i oštetite kosu. Takođe, veruje se da često pranje kose zimi pojačava opadanje vlasi. Ovo je možda najčešća zabluda. Rešenje za ovo je jednostavno: pre izlaska na hladno vreme dobro osušite kožu glave i kosu. Kosu je najbolje oprati uveče kako bi koža glave imala dovoljno vremena da se potpuno osuši.

 

2. Zimi je bolji suvi šampon

Zamislite da se posle dana u teretani, umesto tuširanja, samo prebrišete higijenskim maramicama. Suvi šampon deluje upravo ovako: ne čisti kožu glave, već upija deo masti. Da bi se uklonila prašina i zagađivači iz smog zimskog vazduha, neophodno je ispiranje – suvi šampon jednostavno ne zamenjuje pranje kose.

3. Ulje za kosu svaki dan

Hladan zimski vazduh isušuje kožu i kosu. Takođe, koža glave, koja je zbog toga napeta, često svrbi. Zbog toga mnogi ljudi mogu pomisliti da je bolje češće nanositi ulje za kosu, ali to je daleko od istine. Štaviše, ulje za negu kose može dovesti do pojačanog mašćenja kose i peruti.

4. Često korišćenje maske za kosu

Kao i koža, kosa se takođe suši na suvom zimskom vazduhu. Ali, ovo štetno dejstvo nećemo umanjiti tako što ćemo svaki dan stavljati pakovanja i maske za kosu. Maska za kosu pomaže u tome, ali je dovoljno da se nanosi jednom nedeljno, jer je tako efikasna.

5. Zimi je obavezna upotreba fena

Zaista je veoma važno izlaziti samo sa suvom kosom, ali ako je moguće, ostavite kosu da se sama osuši u stanu, jer jaki izvori toplote još više isušuju već osušene pramenove. Fen ne suši samo kosu, već i kožu glave, zbog čega treba da izbegavamo da ga koristimo ako je moguće.

Zablude o zimskoj nezi kose: Kako se zimi treba brinuti o kosi?

Zdrava kosa i koža glave počinju zdravim načinom života. Najvažnija je zdrava ishrana bogata vitaminima i sa dosta tečnosti, dovoljno odmora i malo stresa. Zatim sledi pravilna nega kose, pranje kose dva puta nedeljno, redovna upotreba balzama za kosu i maske za kosu jednom nedeljno. Konačno, zaštita od hladnoće, temeljno, ali nežno sušenje kose upotpunjuje zaštitu kose i vlasišta.

 

yuticazac/istock/gettyimagesplus