Zaštitite svoju kosu od morske soli i hlora!

by | 13 avgusta, 2022
kako zaštititi kosu od hlora

Kosa u kontaktu sa morskom solju i hlorom podložna je oštećenjima. Postaje lomljiva i krhka, a nekoliko dana na plaži u stanju je da poništi sav trud koji ste u negu kose uložile tokom godine. Sprečimo to!

Pa ipak, čak i ako ste specijalista za negu kose, nešto tako jednostavno kao što je plivanje može sve zabrljati, isušiti vaše već istanjene posvetljene pramenove, a kosu vam pretvoriti u neurednu ćubu.

Uživanje u moru i na bazenu, posebno je teško blajhanim plavušama. Sav onaj trud koji ulože tokom godine može da nestane u trenu, jer im so i hlor isuše kosu. U najgorim situacijama može i da  je preboji u zeleno. Pa, da li to znači da moramo da odustanemo od uživanja u letu?

 

Šta hlor radi kosi?

 

Promena boje: Hlor može da izazove oksidaciju, što odvodi do promena u boji kose. Može se dogoditi da vam se promeni nijansa. Svetle boje mogu čak i da se u potpunosti isperu ili promene.  Zašto? Hlor je izbeljivač. Svi znamo kako oni deluju.

Uzrokuje suvoću:  Stručnjaci se slažu da hlor može ostaviti kosu suvom i dehidriranom. Morska so i hlor mogu da uklone prirodna ulja sa kose i ostave je isušenom.

Uništava volumen: Ako tražite sjajnu kosu supermodela, hlor i morska so vam nisu prijatelj. Oni ubijaju sjaj, daju kosi težinu i čine je teškom za stilizovanje.

 

Kako zaštititi kosu od morske soli i hlora

 

1. Hranite kosu!

 

Dok ste na moru ili vas čeka uživanje kraj bazena, obavezno dan ranije nanesite balzam na vlažnu kosu i – ne ispirajte ga! .

Od pomoći mogu da budu i prirodna ulja, uključujući jojobino i kokosovo ulje, koja su puna hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i vitamin E. Ovi sastojci ne samo da pomažu samo u zaštiti kose, već su i odlični za tretiranje suve kose, koja može biti posledica izlaganja hloru.

 

2. Perite kosu nakon plivanja

 

Baš kao što morate da zaštitite kosu pre plivanja, tako je obavezno da je operete čim stignete sa bazena ili plaže!

Uvek temeljno isperite kosu. Neka to traje najmanje pet minuta, a zatim je operite nežnim šamponom i regeneratorom bez silikona. Ovo vam može pomoći da se oslobodite hlora i da vaša kosa bude zdrava, hidrirana i lišena strašne zelene nijanse.

 

3. Nosite kapu za plivanje

 

Najbolji način da se garantuje zaštita od hlora ili morske soli jeste da ih potpuno izbegavate. Kako se to radi? Tako što za početak ne dozvolite da kosa dođe u kontakt sa njima. Kape za plivanje možda ne izgledaju lepo, ali su efikasne: one su generalno najbolji način da zaštitite kosu od izlaganja hloru.

 

4. Nahranite kosu – iznutra!

 

Baš kao što je za kožu važno da je hidrirate i da pijete dovoljne količine vode tokom vrućina, tako je i za zdravlje kose izuzetno važno da joj obezbedite dovoljno hranljivih materija.

Cink – On jača kosu, sprečava njeno opadanje, čuva pigment i utiče na brzi rast kose. Osim toga pomaže da lojne žlezde oko folikula dlake pravilno rade.

Selen – ima tu ulogu da štiti ćelije od oksidacije, što znači da ih štiti od prevremenog starenja i oštećenja. Selen podstiče rast kose, ali i utiče na kvalitet folikula i obnavlja vlasi.

 

LiZ preporuka!

Kako zaštititi kosu od hlora i morske soli? BiVits Cink i Selen

Jedinstvena formulacija koja obezbedjuje snažan sinergistički efekat cinka i selena. BiVits Cink Selen sadrži 10 mg cink-citrata i 55µg L-selenometionina,  organske oblike minerala koji obezbedjuju bolju apsorpciju i iskoristljivost minerala u organizmu.

opepleimages/gettyimagesplus