Ulje skvalana: evo zašto vam je potrebno za negu kose

by | 5 avgusta, 2022
ulje skvalana za negu kose

Ulje skvalana je sve popularniji sastojak za negu kože i kose, a omiljen je zbog svojih hidratantnih svojstava.

Šta je skvalan i je li to isto što i skvalen?

Skvalan i skvalen imaju isto poreklo, ali nisu u pitanju ista jedinjenja. Skvalan je derivat skvalena, napravljen tako da bude stabilniji, da mu svojstva budu jača i da može duže da traje u vašim omiljenim proizvodima.

Skvalen je jedinjenje koje naša koža prirodno stvara i ima mnoge uloge, a najznačajnija je: vlaženje kože. Kozmetička industrija skvalen izvlači iz biljaka, pre svega šećerne trske ili maslina. Ovog jedinjenja ima dosta i u jetri ajkula, ali se ne koristi u kozmetici iz etičkih razloga.

Skvalen je, dakle, odličan hidratator i to prirodnog porekla, ali se ne koristi u kozmetici jer lako reaguje sa kiseonikom. Zato su naučici i napravili skalan – jedinjenje koje ima ista pozitivna svojstva, a mane su eliminisane.

Ulje skvalana za negu kose: zašto je dobro?

Tokom istraživanja dejstva ulja skvalana na kožu, ispostavilo se ovo kozmetičko sredstvo ima odličan učinak na kosu. Ono obnavlja vlagu u vlasima i štiti kosu od oštećenja. Takođe, odlično je za sve sa kovržama, a povećava i sjaj kose.

Ulje skvalana u nezi kose

GLAVNE PREDNOSTI: Dodaje vlagu kosi, sprečava lomljenje kose i pomaže u sprečavanju kovrdžanja

KO TREBA DA GA KORISTI: Svako može da koristi skvalan ulje za kosu. Oni sa suvom, oštećenom kosom osetiće najviše koristi

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Onoliko često koliko perete kosu. Bezbedan je za čestu upotrebu.

DOBRO RADI SA: Generalno, skvalan ulje dobro funkcioniše sa svim sastojcima.

NE KORISTITI SA: Nema poznatih sastojaka koji su nebezbedni za upotrebu sa skvalan uljem.

Za koji tip kose je pogodno ulje skvalana?

Jedna od mnogih prednosti upotrebe ulja skvalana za negu kose jeste to što ono ne diskriminiše. Znači, pogodno je za sve tipove kose, od suve do masne. Važno je samo da prilagodite količinu ulja: što je kosa masnija, manju količinu ćete nanositi.

Ako imate suvo vlasišteili imate perut, ulje skvalana bi trebalo da pomogne u relativno kratkom periodu. Sve što treba jeste da ga utrljate direktno u vlasište.

Kao i svaki novi sastojak, važno je da prvo testirate proizvod na maloj površini kože da biste proverili da li ima potencijalnih alergija. Znaci alergijske reakcije uključuju otok, crvenilo i svrab.

Kako koristiti ulje skvalana za negu kose

Ulje skvalana se nanosi na kosu direktno. Najpre nanesite nekoliko kapi na vlasište i utrljajte, a potom raščešljajte ostatak po kosi. Ako su vam ispucali krajevi, možete da nanesete ulje direktno na njih i nežno ih utrljate.

elena safonova/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.