Zašto lakše gubimo kilograme zimi: Šta se sve dešava sa telom kada je hladno

by | 14 decembra, 2020
hladno vreme

Nije novost da nas niske temperature obično drže u zatvorenom prostoru i čine nas podložnijim na viruse i infekcije, ali pored ovih tegoba, sa kojima smo već odavno upoznati, hladno vreme može da utiče na naš organizam na različite načine. Zanimljivo je i to što se pored štetnih stvari našla i jedan koja će mnoge oduševiti. Naime, da li ste znali da je lakše oslabiti u najhladnijem dobu godine?

Evo kako na naš organizam utiče hladno vreme.

Usne se isušuju

Ovo je jedan od opšte poznatih pojava, kada dođemo u doba godine kada su niske temperature. Usne se isušuju zbog hladnog vazduha, a da bismo to popravili, često ih vlažimo jezikom kako bismo imali privremeno olakšanje.  Međutim, ova navika doprinosi da usne dodatno pucaju. Pljuvačka (koja sadrži i puno enzima koji su preoštri za usne) brzo ispari i usne ostavlja suve. (Pročitaj: Čim počne hladnije vreme usne vam ispucaju? Izbegnite to na ovaj način)

Osetljiviji zubi

Ako imate osetljive zube, hladan vazduh može da dopre do živaca duboko u zubu i prouzrokuje bol. Stomatolozi preporučuju disanje na nos kada ste na otvorenom i korištenje marama oko usta kako bi zaštitili zube od hladnoće. Sada vam pomažu i zaštitne maske za lice.

Šećer u krvi raste

Hladno vreme podstiče telo da oslobađa hormon stresa koji povećava nivo šećera u krvi.

Naime, mnogima se s padom temperature povećava i šećer u krvi jer kad je hladno manje smo motivisani za izlazak i vežbanje. Budući da fizička aktivnost smanjuje šećer u krvi, lekari preporučuju vežbanje kod kuće zimi, prenosi BrightSide.

Prostock-Studio /
iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Lakše se gube kilogrami

Da, istina je da se mnogi i ugoje zimi, zbog manjka aktivnosti i konzumiranja masnije i kaloričnije hrane koju nam „donosi“ ovo godišnje doba, ali svi oni koji i malo vode računa o ishrani zimi imaju vetar u leđa. Naime, telu je lakše da sagoreva kalorije kad je hladno jer proizvodi toplotu i tako sagoreva dodatnu energiju. Kada drhtimo kako bismo se prilagodili hladnoći, sagorevamo više kalorija.

Bore su izraženije

Koža je osetljivija na oštećenja tokom hladne sezone. Tada dolazi do pada vlage u vazduhu pa koža počinje da se suši. Ne može da zadrži dovoljno vode, a kao rezultat toga postaje suva i sklona boranju. (Pročitaj: Bore zbog mobilnog telefona – istina ili zabluda?)

Brže dehidriramo

Kada je hladno retko osećamo žeđ, budući da se manje hladimo znojem i često zaboravimo da pijemo dovoljno vode. Međutim, osećaj manje žeđi ne znači da vašem telu treba manje vode i važno je da svakodnevno pijete dovoljnu količinu tečnosti.

lepotaizdravlje.rsProstock-Studio/iStock/Getty via Guliver/Photo by Anastasiya Gepp from Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.