Bolni seksualni odnosi: U čemu je problem?

Svaki bol je signal da nešto nije u redu i ne sme se ignorisati

by | mart 31, 2023
bolni seksualni odnosi

Seks uvek treba da bude prijatan. To znači da su bolni seksualni odnosi signal da nešto ozbiljno nije u redu. Ako ste prilokom odnosa osetili probadanje, bol ili grčenje, znajte da niste sami.  Oko 30% žena izjavilo je da oseća bol tokom vaginalnog odnosa, prema studiji iz 2015. objavljenoj u The Journal of Sexual Medicine. Postoje dve vrste dispareunije:

  • Površna dispareunija se odnosi na bol ograničen na ulaz i zidove vagine
  • Duboka dispareunija je kada penis ili seksualna igračka mogu sasvim dobro da uđu u vaginu, ali svaki pokret izaziva bol koji se kreće od bolnog preko oštrog do nepodnošljivog.
    Bol može izazvati probleme i van spavaće sobe. Bol tokom seksa ne samo da uništava trenutak, već može imati i mnogo veće posledice: strah od seksa, smanjen seksualni nagon i sveukupni gubitak intimnosti.

Samo zato što je bol uobičajen ne znači da treba da ga trpite. Možda vam nije prijatno da o tome pričate, ali činite sebi medveđu uslugu ako ne odreagujete. Previše žena nastavlja da upražnjava seksualne odnose da bi zadovoljile svoje partnere uprkos jakom bolu. A to je baš strašno… Morate razgovarati i sa partnerom i sa ginekologom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Bolni seksualni odnosi: Koji su razlozi?

Ovo su neki od mogućih razloga zbog kojih osećate bol tokom seksa:

Preskačete predigru

Žene se sporije uzbuđuju od muškaraca, tako da je predigra veoma važna i treba da bude uzbudljiva. Šta konkretno vas uzbuđuje, treba da zna i vaš partner. Pričajte sa njim otvoreno. Postoji tu još jedan problem. Neke žene zapravo ne znaju kada su uzbuđene, što može biti velika prepreka. U ovom slučaju, zadržavanje fokusa na trenutku može biti od pomoći. Zapazite kakav je osećaj dodirnuti svog partnera i biti dodirnut.

Određeni lekovi

Možete osećati uzbuđenje, ali ako niste dovoljno podmazani, penetracija će biti bolna. Za to je potrebno vreme. Predigra treba da traje bar deset minuta (ne mora da znači za sve žene). Drugi faktori, poput uzimanja određenih lekova, takođe mogu dovesti do suvoće vagine. Recimo, antihistaminici koji se koriste protiv alergija imaju isti efekat na vaginalno tkivo kao i na druge sluzokože. Isušujući efekat imaju i hormonske pilule, antidepresivi, sedativi i lekovi za snižavanje krvnog pritiska. Ako uzimate neke od navedenih lekova, problem sa suvoćom vagine mogu rešiti lubrikanti.

Članak se nastavlja posle reklama

Bolni seksualni odnosi: Pod stresom ste

Imaš milion stvari koje treba da uradiš u jednom danu i tu tenziju nosiš sa sobom u krevet. A za seks je i te kako važna opuštenost i dobro raspoloženje. Kupka, masaža, joga, meditacija ili šta već vama prija, pomoći će vam da se opustite.

Genitalne infekcije

Brojne genitalne infekcije — najčešće genitalni herpes, trihomonijaza i gljivične infekcije — mogu učiniti snošaj bolnim. Čak i žene koje ne osećaju nikakve simptome mogu imati male promene u vulvi ili vagini koje mogu doprineti bolu. Dobra vest je da se većina genitalnih infekcija lako kontroliše ili leči, a testovi su jednostavni.

Članak se nastavlja posle reklama

Endometrioza

Ovo stanje, gde tkivo koje oblaže matericu počinje da raste u drugim oblastima, pogađa oko 200 miliona žena širom sveta. To može uzrokovati nepodnošljivo bolne odnose.

 

Članak se nastavlja posle reklama
shironosov/gettyimages.co.uk