Kako preboleti raskid – i krenuti dalje?

by | mart 14, 2023
Kako preboleti raskid

Kako preboleti raskid? Potrebno je vreme da se potpuno prihvati i obradi kraj romantične veze. 

Pre svega, ne potiskujte emocije! Distancirajte se od bivše partnera  i ni slučajno nemojte da proveravate njegove aktvinosti na društvenim mrežama.

Kako preboleti raskid: Ključni koraci

Prekinite svaki kontakt s bivšim partnerom

Definitivno je moguće biti prijatelji nakon raskida, ali sasvim je u redu ako to ne možete učiniti odmah. Ne samo da je u redu, već je i poželjno. Morate se malo odvojiti kako biste iscelili slomljeno srce. Teško je preboleti nekoga ako vam je stalno blizu.

Članak se nastavlja posle reklama

Prestanite da pratite svog bivšeg na društvenim mrežama i uzdržite se od svakog kontakta. Osim ako ste bili u braku i imate zajedničko dete ili još uvek niste okončali podelu imovinu. Ako to nije slučaj, prekinite svaki kontakt.

A ako partner insistira na druženju – iako je on inicirao raskid (i zna da ga još uvek volite), to može biti znak da imate posla s klasičnim narcisom. I slobodno mu recite ne. Niste došli na ovaj svet da biste bili nečija igračka.

Prihvatite sve faze tuge

Tuga nije rezervisana za smrt bliske osobe. Pet faza tuge (žalovanja) mogu se primeniti i na raskid ili razvod. To su poricanje, ljutnja, pregovaranje, depresija i prihvatanje. Možda ćete ih doživeti baš po ovom redosledu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ono što je ključno jeste da prihvatite sve svoje emocije i da ne pokušavate da ubrzate proces žalovanja. Kada je prebolevanje raskida u pitanju, ne treba preskakati nijedan stepenik.

Kako preboleti raskid: Isplačite se

Ovo je pod obavezno. Ako ste „tvrdi na suzama“, gledajte tužne filmove ili slušajte tužnu muziku. Suze peru dušu. Nakon nekoliko seansi plakanja, osećaćete se mnogo bolje. A kad smo već kod slušanja muzike, treba znati da je to veoma korisno za zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama

Provodite vreme s prijateljima

Istraživanja pokazuju da su društveni odnosi suštinski deo našeg emocionalnog i fizičkog blagostanja. Ako se lečite od bilo čega, uključujući raskid, provođenje vremena s prijateljima je od vitalnog značaja.

Preuredite životni prostor

Ako se nakod raskida vi selite u novi dom, to će biti mnogo lakše. Što vas manje stvari bude podsećalo na vaše zajedničke momente – pre ćete prebolesti raskid. U slučaju da niste živeli zajedno, opet se bacite na preuređivanje stana. Krečenje, pravljenje novog razmeštaja i generalno čišćenje imaju terapeutsko dejstvo.

Članak se nastavlja posle reklama

Uradite nešto što ste oduvek želeli

U zavisnosti od prirode vaše veze, možda ste provodili većinu slobodnog vremena s bivšim partnerom. Sada to vreme možete posvetiti sebi. Postoji li boja kose koju ste oduvek želeli da probate? Da li ste oduvek želeli da se tetovirate? Učinite to. Upišite se na časove plesa, kurs grnčarije… Živite punim plućima.

Kako preboleti raskid: Fokusirajte se na svoje mentalno zdravlje!

Psihoterapija je pravi izbor ako vam je raskid teško pa. Čak i ako ne idete na savetovanje, ključno je da vam mentalno zdravlje bude prioritet u ovom periodu. Okružite se ljudima i stvarima koje su pozitivne za vas. Izbegavajte stresne situacije koliko god je to moguće.

Članak se nastavlja posle reklama

Vodite dnevnik, meditirajte, slušajte omiljenu muziku, pripremite sebi kupku s omiljenim etarskim uljim.

fizkes/gettyimages.co.uk