Francuska supa od luka bez glutena

by | 10 novembra, 2020
francuska supa od luka

Polako ali sigurno zagazili smo u hladnije dane u godini, a to nam govori da je vreme za hranu koja greje i dušu i telo. Zato vam danas donosimo čuveno jelo francuske kuhinje, ali ne originalan recept (to već znate) već, varijantu koja je bez glutena – francuska supa od luka! (Pročitaj: Tortilja sa piletinom i povrćem)

Potrebno je:

8 glavica crnog luka
4 kašike neslanog putera
2 kašike maslinovog ulja
1 ½ kašičica šećera
1 kašičica soli
sveže mleveni crni biber, po ukusu
1 kašika krompirovog brašna
1 ½ čaša suvog belog vina, poput šardonea
½ čaše kvalitetnog šerija
12 kriški hleba bez glutena
450 g Grijera ili nekog drugog tvrdog žutog sira
6 manjih zemljanih ili keramičkih posuda za supu (koje mogu da idu u rernu)
još 2 kašike maslinovog ulja za krutone
nekoliko čenova belog luka

Priprema:

– U većoj šerpi zagrejte maslac i maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckan luk, so, šećer i crni biber po ukusu. Uz povremeno mešanje krčkajte ovo 30-35 minuta, dok se luk ne karamelizuje.

– Pospite krompirovo brašno preko luka, promešajte i krčkajte zajedno još oko minut i po.

– Pojačajte temperaturu, pa dodajte goveđi bujon, vino i šeri. Čim tečnost proključa smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka oko 30 minuta.

– Da biste napravili krutone, okruglom modlom vadite krugove iz kriški bezglutenskog hleba, pa ih ispecite na gril tiganju na niskoj temperaturi oko 3 minuta sa obe strane. Vodite računa da ne zagore.

– Svaku stranu krutona istrljajte svežim čenog belog luka, prelijte malom količinom maslinovog ulja, pa vratite na gril tiganj i tostirajte još oko dva minuta sa obe strane, dok ne postanu zlatnožute boje.

– Zagrejte rernu na 230°C. Zemljane ili keramičke posudice stavite na veći pleh kako biste izbegli prosipanje i kako biste ih kasnije lakše izvadili iz rerne. Kutlačom sipajte supu u posude, pa svaku poklopite pomoću dva pripremljena krutona.

– Pospite ih rendanim sirom, pa stavite u rernu i krčkajte oko 12 do 15 minuta, ili dok krutoni ne postanu zlatnobraon. (Pročitaj: Garantovano popravlja raspoloženje – ukusna čorbica od pečuraka)

Prijatno!

lepotaizdravlje.rs Lisovskaya/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.