Hašimoto i ishrana: Poslušajte savete nutricionistkinje!

by | 15 septembra, 2021
Marija Đurković

Hašimoto i ishrana: Šta jesti a šta izbegavati ukoliko patite od ovog hroničnog, autoimunog oboljenja štitne žlezde? Ovo je jedno od pitanja koje ste nam postavili putem Instagram profila @lepotaizdravlje.rs Na njega odgovara nutricionistkinja Marija Đurković.

Zdrava štitna žlezda stvara i luči tri hormona:

T4 – tiroksin, T3 – trijodtironin i kalcitonin. Njihovo stvarenje i lučenje zavisi od unosa joda i pod kontrolom je dva hormona koji se luče u mozgu: TRH kog luči hipotalamus i TSH koga luči hipofiza.
Dijagnozu bilo kog oboljenja štitne žlezde, pa i Hašimoto sindroma, postavlja endokrinolog, i to uzimanjem anamneze pacijenta, pregledom, laboratorijskim analizama.

Najčešći simptomi: gruba i suva koža, suva kosa, nadutost, znojenje, gojenje, otoci oko očiju, umor.

Kako ishrana utiče na Hašimoto sindrom?

Promena ishrane i načina života može imati pozitivan uticaj na zdravlje štitne žlezde, a to uključuje:
  • Pravilnu i izbalansiranu ishranu
  • Dovoljan unos tečnosti
  • Svakodnevnu umerenu fizčku aktivnost
  • Dovoljno sna
Vodite računa o unosu prostih ugljenih hidrata i šećera, odnosno, svedite ih na minimum. Takođe, poželjno je da izbacite pohovanu, prženu hranu, sokove, energetske napitke.

Za pravilan rad štitne, potrebni su…

  • Jod – morska jodirana so (u umerenim količinama), tunjevina, jaja…
  • Omega-3 masne kiseline – skuša, losos, sardina, pastrmka, haringa, tunjevina…
  • Selen – haringa, brazilski orah (2 brazilska oraha dnevno obezbeđuju dnevnu potrebnu dozu selena)…
  • Vitamin A – losos, džigerica, batat, spanać, šargarepa…
  • Vitamin D – izlaganje jutarnjem suncu – 15-20 minuta dnevno, morska masna riba, jaja, riblje ulje, pečurke, jogurt…
  • Cink – orašasti plodovi, jaja, sočivo, leblebije…
Ukoliko dobijete dijagnozu usporenog rada štitne žlezde, preporuka je da uradite analizu krvi kako biste identifikovali bilo kakvu skrivenu reakciju na gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži.

Hašimoto i ishrana: Zaključak

Trajna promena navika veoma je bitna da bi se kontrolisalo zdravlje štitne žlezde.

Pročitajte i… Kada štitna žlezda ne radi dobro – znakovi za uzbunu!


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

via Marija Đurković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.