Categories U trendu

Da li pogled kroz ružičaste naočare stvarno može da nam popravi raspoloženje?

Ovog leta naočare za sunce za roza staklima svakako su dobra ideja (barem za one među nama koje pasionirano prate najnovije trendove) — međutim, postoji još jedan razlog zbog kojeg ne bi bilo loše da nabavite ružičasti par. Prema hromoterapeutima (hromoterapija = lečenje bojama) svetlost i boje podstiču dobro raspoloženje i pozitivan odnos prema životu. Dakle, izbor nijanse stakala na naočarima nije samo pitanje mode. Najozbiljnije.

Foto: Pinterest/girlinspo

Evo objašnjenja: Prema principima hromoterapije, svaka od sedam boja duginog spektra (da se podsetimo: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta) ima svoju energiju. Ta energija je u korelaciji sa jednom od sedam glavnih čakri (prema staroj indijskoj filozofiji i religiji, čakre su energetski centri u telu) i utiče na različite aspekte našeg ponašanja — od samopouzdanja i ljubavi do komunikacije i duhovnosti.

“Boje su jednostavno svetlost različitih talasnih dužina,” objasnila je hromoterapeut Valeri Logan Klark za portal Well+Good, osnivač ordinacije za terapiju bojama iz Velike Britanije. Tu svetlost apsorbuje naše čulo vida, kao i taktilna čula na koži, a energija svetlosti utiče na nas na svim nivoima: fizičkom, duhovnom i emocionalnom.”

“Energija boja utiče na nas na svim nivoima—fizičkom, duhovnom i emocionalnom”

Praksa korišćenja boja u terapijske svrhe, koja navodno pozitivno utiče na zdravlje i raspoloženje, koristi se hiljadama godina, datirajući još iz antičkih vremena, iz drevnih kultura Kine, Egipta i Indije. Istina, ljudi tada nisu nosili naočare obojenih stakala, ali su principi ostali isti.

Foto: Pinterest/tessmeyer5

Ukoliko niste poklonik alternativnih učenja, donosimo i nekoliko naučnih činjenica koje govore u prilog tome da boje snažno utiču na nas. Studija iz 2008. godine dokazala je da određene nijanse svetlosti imaju pozitivne efekte na poremećaje sna, depresiju i postraumatski stresni poremećaj. Toliko o uticaju na raspoloženje, a što se tiče uticaja na zdravlje istraživači američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije sugerišu da boje deluju na izvesne biohemijske i hormonske procese u organizmu, pomažući dovođenje organizma u balans.

Ma, čak i ako nismo 100% sigurni u hromoterapiju, naočare sa ružičastim staklima jednostavno su zabavne, a efekti koje imaju na naše raspoloženje jasni su — čim ih stavimo.

A tu je i nekoliko fantastičnih modela – koje smo pronašli na sniženjima!

Zara, 1.990 din.
Foto: Parfois, 1.799 din.
P….S….Fashion, 792 din.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA