Nemojte ih ponoviti: 8 glavnih grešaka pri izboru jakne

by | septembar 9, 2023
glavne greške pri izboru jakne

Mantili, žaleti, kožne jakne, kaputi… Vreme je za kupovinu. Upoznajte se sa 8 glavnih grešaka pri izboru jakne ili kaputa

Prilikom odabira jakni, kaputa i trenč mantila treba biti posebno oprezan: gornja odeća je jedan od najvažnijih predmeta u garderobi. Ako napravite grešku pri izboru – to se ne može sakriti.

Jakne i kaputi su najskuplji elementi naše garderobe. Zato želite da budete sigurni da će vaša  nova jakna ili kaput trajati više od jedne sezone. Da biste to uradili, trebalo bi da znate kako da izaberete prave komade, i što je najvažnije, kako da izbegnete uobičajene greške koje kvare naš stil. Naravno, teško je uporediti kupovinu kaputa za jesen i, na primer, jakne za zimu – oni će se razlikovati i po sastavu tkanine i po funkcionalnosti. Međutim, prilikom izbora ovih predmeta garderobe, treba obratiti pažnju na iste stvari. Da bi vaš izbor bio zaista uspešan, otkrivamo vam…

8 glavnih grešaka pri izboru jakne i kaputa

Pogrešna dužina

Ako želite da vaš kaput ili jakna odgovaraju vašem stilu i ostatku odeće, izaberite dužinu koja je oko sredine lista ili duža. Takvi modeli će izgledati sjajno sa haljinama, suknjama (sakrivaće ih ili biti u ravni), kao i sa pantalonama, farmerkama, helankama i šortsevima.

8 glavnih grešaka pri izboru jakne: Pogrešna boja

Hit predstojeće sezone je gornja odeća jarkih boja. Međutim, ova moda će proći jako brzo, a pritom, teško je izneti takav jarki kaput. Zato, opredelite se za drugi trend – tihi luksuz. Bolje je da se odlučite za neutralniju paletu boja – bež, crna, siva, braon ili kaki. Ove boje nisu tako upečatljive, uvek izgledaju luksuzno, pored toga, lakše se kombinuju sa drugim nijansama.

Pogrešan stil

Obimni rukavi i ramena, nedostatak revera i tkanja, opušten kroj – sve ovo jeste trend, ali je kratkog veka a pritom i sakriva prednosti figure. Birajte kapute klasičnog kroja, oni ističu liniju i čine vas vitkijom i višom.

Jeftina i upadljiva dugmad

Nepravilno odabrana dugmad i ukrasi mogu „ubiti“ bilo koji, čak i najmoderniji autfit. A u slučaju kupovine jakne i kaputa, koja je na vidiku, to je posebno tačno. Da biste izbegli dosadne greške, idite na minimalizam.

8 glavnih grešaka pri izboru jakne: Neprikladni printovi

Vratite se dva pasusa unazad i ponovo pročitajte pasus o boji. Dakle, sa printom je još komplikovanije. Ako nemate priliku da unapred razmislite o svakom izgledu, bolje je potpuno napustiti šare na jaknama. Ako ne možete bez toga, izaberite klasične boje – karirane, pruge, riblja kost…

Punjenje ili postava lošeg kvaliteta

Davno su prošli dani kada se toplom smatrala samo jakna koja je sadržavala paperje i perje (otuda i sam naziv ove vrste odeće). Savremene tehnologije omogućavaju stvaranje zaista toplih jakni bez upotrebe prirodnih materijala. Štaviše, visokokvalitetna veštačka punjenja su mnogo pogodnija za upotrebu: lakše jee brinuti o njima, lakše su po težini i ne izazivaju alergije.

Jakna nije vodootporna

Glavna funkcija jakni je zaštita od vetra i vlage. Zbog toga, posebnu pažnju treba obratiti na gornji sloj – uverite se da je tkanina impregnirana posebnim rastvorom koji će odbijati vlagu i neće dozvoliti da vetar prodre.

Razmotrite ova pravila pre kupovine.

Ales_Utovko/istock/gettyimagesplus