Važni koraci nege kože koje stalno preskačete – i tako ubrzavate starenje

by | april 15, 2024
Važni koraci nege kože koje stalno preskačete; lepa, plavokosa žena u kasnim pedesetim, nanosi kremu na lice

Izbegavanje preranog starenja je mnogo lakše nego što možete zamisliti. Najbitnije je da se ne preskaču važni koraci nege kože. 

Delimo najbolje stručne savete za negu lica koji će vam pomoći da održite mladalačku i elastičnu kožu bez većih poteškoća.

Koji su to važni koraci nege kože koji će vam pomoći da sačuvate mladost i lepotu

Dehidracija

Dermatolog Dr Dev Patel objašnjava da je našoj koži očajnički potrebna voda da bi održala svoju elastičnost. A kako starimo, ta potreba se samo povećava kako se sposobnost kože da zadrži vlagu prirodno smanjuje zbog postepenog razlaganja lipidnog sloja. Što na kraju dovodi do dehidracije koža.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored toga, na smanjenje nivoa vlažnosti kože može uticati ne samo starost, već i niska vlažnost vazduha, zagađena okolina i jaki mrazevi. U svakom slučaju, važno je hraniti i vlažiti kožu ne samo uz pomoć krema, već brigom o telu. Pijte dovoljno vode – minimum litar i po svakodnevno.

Izbegavanje kreme za sunčanje

Štetni UVA i UVB zraci sunca značajno doprinose vidljivim znacima starenja. Nije neuobičajeno da se osobe koje ne koriste SPF suočavaju sa staračkim pegama i preuranjenim borama. Da biste održali zdravu kožu, izaberite kremu za sunčanje na bazi minerala, imajući na umu klimu u kojoj živite. Što je više sunca, to bi vaša krema trebalo da ima veći SPF. Nedostatak svakodnevne upotrebe SPF-a može povećati rizik od razvoja melanoma, teškog oblika raka kože

Nekorišćenje retinola

S godinama, podela ćelija se prirodno usporava: na oko četiri do šest nedelja umesto prethodne dve do četiri nedelje. Da biste ublažili neizbežno, dr Patel preporučuje uključivanje retinola u rutinu nege kože kako biste ubrzali obnavljanje ćelija, ali obavezno se konsultujte sa dermatologom pre nego što donesete ovu odluku.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne pazite šta jedete

Rano starenje kože često je uzrokovano pušenjem, zloupotrebom alkohola, lošom ishranom i nedostatkom sna i odmora). Stručnjak za negu kože preporučuje da što ranije preispitate svoj način života, jer će vam potpuno razumevanje posledica takvih izbora pomoći da na vreme usporite starenje kože i sačuvate mladost i lepotu.

Ne koristite antiage kozmetiku

Pored usporavanja deobe ćelija, kako starimo, naša tela neizbežno počinju da proizvode manje kolagena i elastina, koji su neophodni za održavanje mladalačke kože. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, pa je važan ne samo za kožu lica, već i za kosu, nokte i zglobove.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada neko dostigne 20 godina, nivo kolagena u njegovom telu se značajno smanjuje. Da biste eliminisali očigledne znake starenja, trebalo bi da isprobate kolagen kremu sa peptidima za stimulaciju proizvodnje kolagena i neuropeptidima koji utiču na mišiće lica.

Savet dermatologa: Kako se stvarno uklanjaju ožiljci od bubuljica?

Članak se nastavlja posle reklama
Ridofranz/gettyimages.co.uk