Da li su parabeni zaista štetni: Šta kažu stručnjaci

by | jun 6, 2024
Da li su parabeni zaista štetni: Šta kažu stručnjaci

Ako se pitate da li su parabeni zaista štetni, u ovom članku naći ćete detaljan odgovor na to pitanje. A daće ga stručnjaci. 

Kao što ste mogli da pretpostavite, parabeni su kategorija kozmetičkih sastojaka koji se mogu naći u šminki, proizvodima za negu kose i negu kože – ali to nije sve. „Parabeni su klasifikacija hemikalija koje se obično koriste kao konzervansi u hrani, farmaceutskim proizvodima, kozmetici i proizvodima za ličnu negu“, kaže suosnivač SOS Beauty i predsednica Charlene Valledor, koja ima iskustvo u kozmetičkoj hemiji, formulaciji i razvoju proizvoda.

Prema kozmetičkom hemičaru i osnivaču BeautyStat-a Ronu Robinsonu, konzervansi sprečavaju rast štetnih bakterija, kvasca i buđi u proizvodima u koje se unose. Bilo da je u pitanju teglica hidratantne kreme, flašica šampona ili tuba maskare. (Mogu se naći i u bezalkoholnim pićima, pivu, sirupima i drugim prehrambenim proizvodima.)

Članak se nastavlja posle reklama

„Parabeni se koriste u izradi mnogih vrsta kozmetičkih proizvoda i proizvoda za ličnu negu, kao što su losioni, dezodoransi, šamponi, ruževi, maskare i paste za zube“, kaže Valledor. „Oni sprečavaju rast mikroorganizama kao što su bakterije, buđ i kvasac, i stoga pomažu da proizvod ostane bezbedan za upotrebu tokom vremena.

Da li su parabeni zaista štetni i koje vrste parabena postoje

Kao i mnoge druge stvari, šteta od parabena zavisi od toga koga pitate. S jedne strane, tokom protekle decenije, bilo je studija koje sugerišu da hronična izloženost parabenima može dovesti do poremećaja hormona i razvoja raka dojke. Početak izazivanja straha oko parabena može se povezati sa jednom studijom iz 2004. 1 koja je povezala parabene sa rakom dojke. Međutim, studija je brzo diskreditovala zbog tako male veličine uzorka (20 ljudi) i nedostatka kontrolne grupe žena bez raka dojke.

Najbolje istražen razlog za izbegavanje parabena ima veze sa alergijama na koži. Valledor ističe da postoje studije koje ukazuju da parabeni mogu da pogoršaju osetljivu kožu i izazovu nove alergije. Slično kao i kod mirisa, parabeni su loši za vas samo ako ste alergični na njih. 2

Članak se nastavlja posle reklama

Zabrinutost potrošača navela je mnoge brendove za lepotu i ličnu negu da uklone parabene iz svojih proizvoda i da se odluče za neke druge konzervanse. Treba utvrditi da li je to zaista neophodno ili ne. Kao što Valledor otkriva, nisu svi parabeni loši. Neki se javljaju prirodno.

„Parabeni su sintetički stvoreni za upotrebu u komercijalnim proizvodima. Ali se takođe nalaze u našem okruženju, a takođe su prirodno stvoreni u prirodi od biljaka i mikroba“, objašnjava ona. „Biljke kao što su borovnice, šargarepa, masline, jagode i druge proizvode parabene (uglavnom metilparaben) zbog svoje pretpostavljene antimikrobne aktivnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Sve u svemu, postoji zabrinutost koja se vrti oko parabena, ali je takođe došlo do pojave istraživanja i rekonfiguracije brenda kako bi se rešile te brige. Uz to, na vama je koju perspektivu parabena želite da uzmete. „Ako ste zabrinuti zbog potencijalnih efekata povećane izloženosti parabenima, najbolje je ograničiti upotrebu i unos proizvoda i hrane koji sadrže parabene“, zaključuje Valledor.

Kako izbeći parabene u kozmetičkim proizvodima

Najbolji način da izbegnete parabene u kozmetičkim proizvodima je da pazite na hemikalije na etiketama vaših sastojaka. „Ako su parabeni u formuli, lako se mogu identifikovati na listi sastojaka jer sadrže reč ’-paraben’“, kaže Valledor. Obratite pažnju na nazive: metilparaben, propilparaben, etilparaben i butilparaben. Ako vam čitanje dugačkih spiskova reči koje je teško izgovoriti izgleda prenaporno, ne brinite! Mnogi brendovi jasno identifikuju oznaku „bez parabena“.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14745841/[]
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36949725/[]
White Bear Studio/gettyimages.com