Domaći sok od višanja – ovako su ga pravile i naše bake!

by | jun 20, 2023
domaći sok od višanja

Domaći sok od višanja je jedan od ukusa koji nas vraća u detinjstvo. Evo kako da evocirate ove uspomene – predstavljamo recept po kojem su ga pravile naše bake

Domaći sok od višanja je napitak koji ujedno osvežava, snabdeva vitaminima i ima jedinsven, blago kiselkasti ukus. Ovde vam predlažemo recepte koji vam omogućavaju da ga čuvate pune dve godine, ali i one sa niskim procentnom šećara. Prilagodite recept svojim potrebama i – uživajte!

Zašto je višnja važna za ishranu?

Ovo voće je odličan izvor vitamina, minerala i oligoelemenata. Sadrži antioksidanse (crveni antocijan), a bogata je i vitaminom C, A, E i selenom. Takođe, sadrži i manje količina vitamina B1, B2 i B6, kao i esencijalnih kiselina.

Domaći sok od višanja

Sastojci:
5 kg višanja
5 kg šećera
50 gr. limuntusa
3 l vode
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Dobro operite višnje i očistite ih od koštica i peteljki. Stavite ih u sud u kome ćete kuvati sok, a potom ih pospite šećerom (pravilo je: koliko voća, toliko i šećera) i limuntusom i blago izgnječite. Ostavite kašu da odstoji 24 sata na hladnom mestu i pokrivena.
Sutradan, propasirajte kašu od višanja, tako da se ljuska odvoji. Dobijenu kašu izgnječite i stavite da se kuva. Po želji, možete u kašu dodati vanilin šećer ili dva. Nakon što sok provri, kuvate ga još 5 -do 5 minuta, a potom vreo sipate u flaše koje su oprane i sterilisane u rerni na 100 stepeni. Sok će pre vrenja izbaciti penu, ona ne smeta, samo pazite da ne pokipi.
Flaše zatvarajte celofanom čim sipate sokk, stavite na jedno mesto i pokrijte ćebetom. Nakon 2 – 3 dana sok će se smiriti i biće spreman za konzumaciju. Ovako pripremljen sok može da se čuva do dve godine.

Domaći sok od višanja bez kuvanja

Sastojci:
5kg višanja
2,5 litara vode
šećer – po proceni i nameni
4 limuna
Priprema:
Baš kao i kada pripremate višnje za kuvanje soka, operite ih, očistite i blago izgnječite. Dodajte vodu i nasečeni limun, a potom pokrijte posudu u kojoj su višnje i ostavite je na najmanje 12 sati. Nakon tog perioda, procedite sok od višanja i vodite računa o tome koju ste količinu dobili. Ukoliko ćete sok piti u narednih nekoliko dana ili držati u frižideru možete dodati minimalne količine šećera, po ukusu. Ukoliko planirate da sok čuvate duže primenite pravilo :koliko kilograma soka, toliko šećera. Dobro umešajte šećer u sok, a potom sipajte u sterilisane flaše.
Vaš domaći sok od višanja je gotov – uživajte!

 

Dejan Ilic/iStock/GettyImagesPlus via GettyImages