Kako se pravi božićna česnica? Jednostavni recepti za slanu, slatku i česnicu bez kvasca

by | januar 5, 2024
božićna česnica, recepti za slanu, slatku i česnicu bez kvasca

Božićna česnica može delovati kao zahtevan poduhvat ako nemate previše iskustva, ali ne brinite. Sakupile smo proverene, jednostavne recepte za slatku, slanu i česnicu bez kvasca

Božićna česnica je obredni kolač koji se pravi dan uoči Božića i jedan je od simbola rođenja Hristovog. Za česnicu se vezuju mnogi običaji: slana česnica se lomi neposredno pre ručka, dok se slatka česnica služi posle ručka, umesto kolača. Često se u nju stavlja dinar, ali i neki drugi obredni predmeti.

Kada se mesi česnica i ko je mesi?

Baš kao što postoji mnogo različitih običaja vezanih za Božić, tako se i ovaj običaj razlikuje od kraja do kraja naše zemlje. Najrasprostranjeniji je običaj da domaćica pravi česnicu na Badnji dan, a da se ona lomi sutradan, posle božićnog ručka. Ipak, u pojedini mestima, kao što je okolina Valjeva, česnica se mesi i peče na božićno jutro, tako da bude topla i ukusna na praznični ručak.

Danas je uvrežen običaj da domaćica mesi česnicu, ali u Vukovo vreme, pšenično brašno je mesio najpre domaćin, a potom je ulogu prepuštao svojoj supruzi.

Zašto se česnica pravi na Božić?

Sasvim je izvesno da česnica opstaje na božićnoj trpezi vekovima. Prema legendi, to je uspomena na hleb koji je Bogorodica dala trojici mudraca koji su došli na poklonjenje Hristu u noći njegovog rođenja. Paralelno sa tim, opstaje i tumačenje da je česnica običaj koji je nastao mešanjem paganske i hrišćanske kulture te da ona umiljava više sile da obezbede dobre prinose i da nam svima obezbede hranu i plodnu zemlju naredne godine.

Šta se sve stavlja u česnicu za Božić i zbog čega?

Stavljanje dukata, a kasnije novčića u Božićnu česnicu je najpoznatiji običaj. Ko pronađe dinar u česnici, za njega se smatra da će ga pratiti sreća i veselje cele godine. U pojedinim delovima Srbije običaj je da domaćin otkupi ovaj novčić od osobe koja ga je izvukla kako bi zadržao bogatstvo, veselje i sreću u kući. U tom slučaju, ovaj se novčić stavlja u ram ikone.

Iako je izvlačenje novčica u česnici najradosniji i najpoznatiji običaj,  u božićnu česnicu se mogu staviti i:

žito – da živina i stoka dobro raste

dren – za dobro zdravlje onoga ko ga izvuče

kukuruz – za plodne oranice

pasulj – da povrće i voće dobro rodi

parče badnjaka – za veselje cele godine

 

Kako se pravi božićna česnica?

U našoj zemlji pravi se nekoliko varijanti božićne česnice. U Vojvodini se pravi slatka česnica, puna oraha i meda koja vrlo podseća na baklavu. Na jugoistoku zemlje, to je klasična pogača sa kvascem, dok je na krajnjem jugu to tanka, posna pogača. Mi vam donosimo jednostavne recepte za najbolju česnicu iz vašeg kraja.

Slana česnica pogača

Slana česnica veoma liči na slavski kolač i po obliku i po ukrasima. Ovaj recept je krajnje jednostavan i pogodan i ako prvi put pravite česnicu.

Sastojci:
2 jajeta
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so

Priprema:

  1. U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
  2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
  3. Oblikujte česnicu ,ukrasite je i stavite u podmazan pleh. Premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne potamni.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Miroslava Bogdanovski (@minjinakuhinjica)

 

Slatka vojvođanska česnica

Na severu zemlje opstao je običaj da se česnica pravi poput kolača, sa tankim korama i orasima.

Sastojci:

300 g tankih kora za pitu
500 g mlevenih oraha
200 g suvog grožđa
300 g rastopljenog meda
100 g kristal šećera
150 g rastopljenog margarina
25 g margarina za premazivanje tepsije

Priprema:

  1. Suvo grožđe preliti vodom da nabubri, a med otopiti na tihoj, tihoj vatri. Pustiti da se prohladi, ali ga održavati tečnim. Otopiti margarin. U jednom tanjiru neka budu pripremljeni mleveni orasi, a u drugom šećer.
  2. Stavite prve dve kore u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Preliti kašikom margarina, posuti sa pola kašike šećera i tri kašike oraha. Pobacati nekoliko zrna suvog grožđa, po ukusu. Preliti sa 2 kašike otopljenog meda. Staviti preko koru, pritisnuti, pa ponavljati postupak sve dok se sve kore ne potroše.
  3. Pomešati ostatke rastopljenog margarina i meda. Zadnju koru premazati tom mešavinom. Zagrejati rernu na 190 stepeni i staviti tepsiju sa česnicom da se peče. Nakon 15 minuta smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći 30 minuta dok kora ne postane rumena. Može se preliti šećernim sirupom posle pečenja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Roža Sladjana @just.sweet.sladjano (@just.sweet.sladjano)

 

Božićna česnica bez kvasca

Sastojci:

500 g brašna
250 ml mlake vode

so

Priprema:

  1. Umesite brašno s vodom i solju dok se ne ujednači.
  2. Uabcite novčić i zrnevlje, po običajima, pa još malo mesite da se dobro sakrije.
  3. Oblikujte pogaču i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

 

Saveti ako prvi put pravite božićnu česnicu:

Kada prvi put pravite česnicu, naročito ako nemate veliko iskustvo u kuhinji, to može delovati kao zahtevan poduhvat. Evo na šta da obratite pažnju:

Umereno mešenje testa: Nežno mesite testo kako biste izbegli stvrdnjavanje glutena, što može uticati na teksturu česnice.
Dizanje testa: Ostavite dovoljno vremena za dizanje testa kako bi česnica postala meka i pahuljasta. To može potrajati nekoliko sati, pa budite strpljivi.
Dodajte tradicionalne sastojke: Dodajte simbolične sastojke poput kvasca (za uspeh), soli (za život), meda (za slatkoću života) i maslaca (za bogatstvo).
Oblikovanje česnice: Oblikujte testo u okrugli oblik i dodajte tradicionalne ukrase poput pletenice, krstova i slova „XC“ (što označava „Hristos se rodi“ na grčkom).
Pecite na pravilnoj temperaturi: Pecite česnicu na srednje niskoj temperaturi kako biste osigurali ravnomerno pečenje, a da spoljašnjost ne postane previše tvrda.
Provera pečenosti: Proverite da li je česnica pečena tako što ćete zabosti čačkalicu ili nož u sredinu. Ako je čačkalica suva kada je izvadite, testo je pečeno.

Kako se ukrašava božićna česnica?

Česnica se  ukrašava simobolima sreće, plodnosti, hrišćanstva. Na nju možete staviti pletenice, ptičice, klasje, krst ili slova. Da bismo vam olakšali pravljenje ukrasa, evo video uputstva:

blanke_zr/istock/getyimagesplus