Uobičajene greške prilikom manikira: Kako ih izbeći

by | 23 septembra, 2023
Uobičajene greške prilikom manikira: Kako ih izbeći; devojka pogrešno turpija nokte

Dobar manikir majstor će svaku vašu ideju da sprovede u delo. Ali ako sami uređujete nokte pokušajte da izbegnete uobičajene greške prilikom manikira.

Koje su to uobičajene greške prilikom manikira

1. Ne vlažite nokte i zanoktice

Nega noktiju nije jednokratna procedura, već kontinuirani proces. Iznad svega, važno je zapamtiti da redovno vlažite nokte i zanoktice. Ako se nokatna ploča, koža oko nje i zanoktica isuše, pojaviće se pukotine i ranice koje izgledaju ružno, a mogu se javiti i upale. Osim toga, meke i dobro hidrirane zanoktice mnogo je lakše srediti tokom manikira.

Za vlaženje noktiju i zanoktica stručnjaci preporučuju prirodna ulja: arganovo, bademovo i jojobino ulje. Uopšteno, možete koristiti bilo koje ulje za zanoktice ili barem bogatu, hranljivu kremu za ruke. Preporučljivo je nanositi hidratantnu kremu i dobro je utrljati u nokte, minimum dva puta dnevno. Takođe ne škodi nositi jednu bočicu ulja uvek sa sobom i koristiti tokom dana.

2. Previše ste sekli zanoktice

Počnimo sa činjenicom da je sečenje zanoktica, u principu, težak i prilično traumatičan zadatak. Jedan nepažljiv pokret je dovoljan da izazove posekotinu, što može dovesti do infekcije. Drugi problem je što je veoma teško postići savršen rez, a neravna, “pocepana” zanoktica može pokvariti svaki manikir. Ali čak i ako ste uspeli da završite proceduru sa apsolutnom preciznošću, poteškoće se tu ne završavaju.

Važno je osigurati da kutikula nije potpuno obrezana, jer će u suprotnom koren nokta izgubiti prirodnu zaštitu patogena i prljavštine. Jednom rečju, podrezivanje zanoktica, čak i delimično, treba poveriti profesionalcu, ili još bolje, potpuno ga izbegavati. I zapamtite: što češće sečete kutikulu, ona brže raste i postaje deblja!

3. Nepravilno sečete nokte

Prema mišljenju stručnjaka, veoma je važno periodično smanjiti dužinu noktiju. Kada se proširi izvan nokatnog ležišta, nokat postaje nefleksibilan jer više nije snabdeven mastima, vodom i mineralima, što zauzvrat dovodi do veće lomljivosti. Bez sposobnosti regeneracije, nokat, pod uticajem agresivnih faktora životne sredine, kao što su kontakt sa hemikalijama za domaćinstvo i mehaničko opterećenje, postaje tanji i kao rezultat toga može početi da se ljušti.

Istovremeno, važno je kako skraćujete nokte. Jedna od uobičajenih grešaka je aktivno turpijanje noktiju pokretima u dva pravca. To često dovodi do pojave mikropukotina, koje čine nokat krhkim. Morate raditi sa turpijom za nokte u jednom pravcu: od jednog ugla nokta do drugog. Ipak, bolje je nokte znatno skratiti makazama ili grickalicom za nokte, a turpijom za nokte dati oblik. U svakom slučaju, nije preporučljivo seći nokte u korenu. Pored toga, previše uklanjajući dužinu, rizikujemo da unesemo infekciju ispod noktiju.

4. Ne nanosite pravilno lak

Da bi se lak brže osušio i trajao duže, bolje je naneti nekoliko tankih slojeva nego jedan ili dva gusta. U suprotnom, laku će trebati više vremena da se osuši, što znači da će biti veće šanse da pokvarite manikir. Nakon nanošenja svakog sloja, trebalo bi da napravite pauzu od nekoliko minuta: to će omogućiti da se lak potpuno osuši.

Jedini izuzetak je završni premaz, koji je dizajniran da osigura manikir i zaštiti ga od agresivnih efekata spoljašnjih faktora, kao što su ogrebotine.  Još jedna loša navika koju mnogi od nas imaju je nanošenje prozirnog laka tokom nedelje, u razmaku od nekoliko dana. Pošto obično ne odmašćujemo nokatnu ploču pre ponovnog nanošenja laka, svaki novi sloj “zapečati” prašinu koja se skuplja na noktu i akumulira još više prljavštine.

Ako želite da nokte učinite jačim i lepšim, bolje je da koristite specijalna ulja koja jačaju nokat i daju iz zdrav izgled.

6. Koristite nekvalitetne lakove

Retko razmišljamo o sastavu laka pre kupovine, dok naši nokti upijaju sve što stavimo na njih. Najčešće se konvencionalni lakovi izrađuju na bazi nitroceluloze, ali, ako je moguće, preporučuje se da se da prednost proizvodima koji koriste njegovu zamenu – celuloza acetat butirat ili CAB (celulozni acetat butirat). Ovo će sprečiti pojavu žutih mrlja na noktima pri produženoj upotrebi.

Lakovi na bazi vode imaju nežniji sastav. Oni ne koriste hemijske rastvarače kao komponente koje vezuju boju za površinu noktiju, već suspenziju sitnih čestica plastičnih polimera. Takvi lakovi jedva da štete noktima, ali zahtevaju pažljiviju upotrebu. Potrebna im je baza na bazi vode i poseban odstranjivač. Pored toga, lak ne bi trebalo da dođe u kontakt sa vodom 20 minuta nakon sušenja, inače će se isprati.

Pored toga, osnovni premaz će pomoći u zaštiti noktiju od štetnih komponenti sadržanih u laku. Obavlja funkciju barijere, štiti nokatnu ploču ne samo od uticaja hemijskih jedinjenja u dekorativnom laku, već i od deterdženata. Bazni lakovi mogu sadržati različite komponente za negu – proteine, ulja, vitamine – tako da pri izboru treba da se fokusirate na stanje noktiju.

Ne samo dekorativni lakovi mogu štetno uticati na nokte. Često su nepoželjni sastojci, uključujući formaldehid, sadržani u proizvodima za jačanje noktiju. Kao rezultat stalne upotrebe takvih lakova, nokti postaju tvrđi i suvi, a samim tim i krhkiji.

Kako ukloniti gel lak kod kuće

Sam Edwards/gettyimages.co.uk