Doručak u menopauzi: 4 najbolje opcije za ublažavanje simptoma klimaksa

by | 24 oktobra, 2022
Doručak u menopauzi

Doručak u menopauzi bi trebalo da sadrži sve hranljive sastojke koji obezbeđuju telu vitalnost i zdravlje.

Menopauzu često prate ne samo neprijatni simptomi, kao što su noćno znojenje, gubitak kose i teška anksioznost povezana sa hormonalnim promenama, već i povećanje telesne težine. Uklanjanje znakova fizičkih promena tokom menopauze i ublažavanje simptoma snižavanjem nivoa kortizola, koji oštećuje naše telesne funkcije, može se postići promenom navika u ishrani.

Počnite sa namirnicama koju birate za doručak kako biste ograničili unos štetne hrane, dobili sve hranljive materije koje su vam potrebne i pripremili se ostatak dana. Ovo će vam pomoći da održite pravilnu ishranu tokom celog dana.

Doručak u menopauzi

Tokom menopauze, doručak treba da sadrži izvore kvalitetnih proteina, vitamina D i kalcijuma, kojeg bi žene trebalo da jedu svako jutro. Takođe je vredno povećati unos povrća, namirnica koje sadrže jod (kao što su morske alge) i hrane sa fitoestrogenima (kao što su soja, susam, laneno seme). I smanjite količinu glutena i proizvoda od žitarica. Ako je moguće, eliminišite šećer i alkohol, budući da se ove namirnice, pre svega, odražavaju na težini.

Šta treba jesti za doručak u menopauzi?

Ćuretina

Pošto je najveća hormonska promena tokom menopauze pad nivoa estrogena, važno je dopuniti ishranu adekvatnim količinama proteina i prirodnih fitoestrogena. Estrogen je direktno povezan sa zdravim metabolizmom masti, gustinom kostiju i mišićnom masom, zbog čega je važno jesti dovoljno kvalitetnih proteina. U ćuretini ima puno proteina, a upravo ovaj proizvod će telu dati energiju, snagu i mladost.

Masna riba

Tokom menopauze, gustina kostiju kod žena može postati manja, pa je neophodno povećati unos vitamina D. Masna riba odličan je izvor ovog elementa.

Jaja

I jaja su bogata vitaminom D, a kao i ćuretina, smatraju se odličnim izvorom proteina. Takođe u proseku imaju samo 72 kalorije i pune su HDL-a ili „dobrog holesterola“. Tako će se tradicionalni proizvod koji se koristi za doručak što bolje uklopiti u ishranu u menopauzi. Pa, ako ne volite jaja (kao ni ribu ni živinu), zapamtite da su mahunarke dobar izvor proteina.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je dobar za zdravlje kostiju zahvaljujući svom sadržaju kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, tako da je ovo još jedna odlična opcija za doručak svakog jutra. Glavna stvar je da birate onaj jogurt koji ne sadrži šećer i druge slatke aditive koji neutrališu sve zdravstvene prednosti ovog proizvoda.

Doručak Kate Middleton idealan za dame 40+: Uvek sita i vitka!

Lepota i zdravljeArx0nt/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.