4 najbolje vežbe za vitak struk: Ravan stomak i u pedesetim

by | 4 septembra, 2023
Najbolje vežbe za vitak struk

Vitka figura i tanak struk u bilo kom uzrastu? To je ostvarivo. Najbolje vežbe za vitak struk pogodne su ne samo za žene 50+, već i za sve koji sanjaju o savršenoj figuri.

Vitak struk se postiže ne samo vežbanjem, već i svešću o položaju tela. Sa godinama često gubimo snagu karlice i kičme, što je direktno povezano sa izvajanom linijom struka. Nekada se smatralo da sklekovi uglavnom jačaju i sužavaju struk. Sada se zna da je mnogo efikasnije pomeranje tela u raznim pravcima i angažovanje svih trbušnih mišića. Govorimo o najboljim vežbama za žene koje će vam pomoći da imate ravan stomak i u pedesetim.

Koje su najbolje vežbe za vitak struk

1# Plank

plank za vitak struk

Popularna i veoma efikasna vežba. Postavite laktove i kolena na tlo, a zatim gurnite stopala unazad, istežući noge. Fiksirajte karlicu. Počnite sa 10 sekundi, a kada se osećate ugodnije, možete da povećate vreme na 30 sekundi, pa na dva ili tri minuta. Tada možete da vežbate različite varijacije planka – ima ih mnogo.

Ova vežba je dobra za celo telo! Odlična je za vitak struk, kao i za učvršćivanje zadnjice i jačanje leđnih mišića, što jako dobro za kičmu i pravilno držanje celog tela.

Medicyst®

2# Uvrtanje kičme

uvrtanje kicme za vitak struk

Uvrtanje je neverovatna vežba za smanjenje obima struka. Mnogima od nas u svakodnevnom životu nedostaje pokretljivost u svim ravnima kretanja, a od njih zavisi zdravlje kičme. Sedite uspravno sa ispruženim nogama ispred sebe. Držeći leđa uspravno, ispružite ruke u stranu tako da su vam dlanovi okrenuti prema podu. Udahnite dok se ispravljate što je više moguće, a zatim se okrenite ulevo ili udesno sa ispruženim rukama u stranu u obliku slova “T”. Izdahnite tri puta da biste se što više proširili. Udahnite da biste se vratili na svoje sedište, a zatim se okrenite na drugu stranu. Izvedite vežbu šest puta u svakom pravcu.

Napredniji oblik vežbe je prikazan na prethodnoj slice. Sedite u i savijte noge u kolenima. Butine su na podu. Prebacite jednu nogu preko druge, a zatim to koleno gurajte laktom suprotne ruke. Zadržite se u tom položaju 5-10 sekundi. Zatim promenite stranu. Ponovite to desetak puta.

3# Bočni iskorak

bocni iskorak za vitak struk

I ova vežba je odlična za vitak struk. Stanite sa široko raširenim nogama. Prsti treba da budu usmereni napred. Povucite kukove unazad i pomerite jednu nogu široko u dok savijate drugu nogu u kolenu. Odgurnite se petom savijene noge da biste se vratili u početni položaj. Zatim spustite u iskorak na drugu stranu. Ponavite ovu vežbu 10 puta.

4# Poza čamac

Poza čamac za ravan stomak

Sedite sa savijenim kolenima i stopalima na podu. Ispružite ruke ispred sebe sa dlanovima okrenutim nadole. Dok izdišete, zaokružite kičmu i uvucite trbušne mišiće, naginjući se malo unazad. Zadržite dah u ovom položaju. Dok izdišete, vratite se u početnu poziciju. Uradite šest do osam ponavljanja.

Medicyst®

 

undrey, Prostock-Studio, fizkes, nortonrsx, Photology1971 /gettyimages.co.uk