Kako ubrzati metabolizam sedeći: I to je moguće…

by | novembar 22, 2023
Kako ubrzati metabolizam sedeći: I to je moguće…

Kako ubrzati metabolizam sedeći je nešto što sve nas zanima, ali malo ko zna da je to moguće. Postoji vežba koja se izvodi sedeći a koja će vam pomoći da sagorevate masti bez znojenja i umora.

Ako nam je tokom godine već teško da nađemo motivaciju da idemo u teretanu i ostanemo aktivni, u ovom periodu je to još teže. Tmurno i hladno vreme prosto mami da ostanemo kod kuće. Međutim, moramo se pokrenuti ako želimo da ostanemo u formi i zdravi.

Istraživači sa Univerziteta u Hjustonu (SAD) otkrili su inovativnu formulu za mršavljenje bez potrebe da se satima znojite u teretani. Ova tehnika ne podrazumeva naporan trening, niti  iscrpnu rutinu vežbanja. Sasvim suprotno! To je jednostavan pokret mišića koji se ponavlja, i koji svako može početi da praktikuje sada.

Tajna ovog revolucionarnog pristupa leži u njegovoj sposobnosti da aktivira metabolizam i promoviše sagorevanje masti i glukoze prisutnih u krvi. Ovaj pokret, koji možemo bez poteškoća da radimo bilo gde, postao je savršen saveznik u borbi protiv neaktivnosti i štetnog sedentarnog načina života.

Kako ubrzati metabolizam sedeći: U čemu je tajna

Tajnu krije musculus soleus – široki listoliki mišić koji se nalzi u potkolenici. Ovaj mišić igra suštinsku ulogu u našoj pokretljivosti i obavljanju raznih svakodnevnih aktivnosti. Anatomski, soleus je širok, debeo mišić koji se proteže od kolena do pete. To je deo grupe mišića poznatih kao „triceps surae“, koji rade zajedno kako bi nam omogućili da hodamo, trčimo, skačemo, penjemo se uz stepenice. I izvodimo mnoge druge pokrete.

Jedna od glavnih funkcija soleusa je savijanje skočnog zgloba, što nam omogućava da podignemo pete od tla i stojimo na prstima. Pored toga, pomaže u ublažavanju udara izazvanog težinom tela i štiti zglobove od mogućih povreda.

Kako vežbati soleus

Polazna pozicija za ovu vežbu je neophodna da bi se obezbedila adekvatna i efikasna vežba. Sedimo udobno, ispravljenih leđa i čvrsto postavljenih stopala na pod. Važno je da držite mišiće opuštenim kako biste izbegli nepotrebnu napetost.

Vežbu počinjemo tako što podižemo pete što je više moguće, držeći vrhove stopala čvrsto pričvršćene za tlo. Ova akcija nam omogućava da radimo na mišiću soleusa, koji se nalazi u donjem delu nogu, i drugim mišićima lista. Kada smo maksimalno podigli pete, sledeća stvar je da pustite pete da padaju glatko i kontrolisano, bez primene sile.

Ključ ove vežbe je održavanje neprekidnog kretanja što je duže moguće. Stalno ponavljanje podizanja i spuštanja peta je ono što će aktivirati soleus.

Zašto je ova vežba toliko efikasna

Nedavno istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Hjustonu u Sjedinjenim Državama otkrilo je neverovatan potencijal soleusa da održava visok metabolizam tokom dužeg vremenskog perioda. Ovaj jedinstveni mišić je sposoban da sagoreva glukozu i masti za energiju, što ga čini izuzetnim saveznikom za one koji žele da ostanu aktivni i zdravi.

Jedna od velikih prednosti ove vežbe je njena lakoća. Ne zahteva sportsku opremu ili posebne objekte. Možete ga raditi udobno kod kuće i to je tako jednostavan pokret da omogućava svakome, bez obzira na godine, da ga lako ugradi u svoju svakodnevnu rutinu, a da se ne umori.

Prostock-Studio/gettyimages.co.uk