Vežbe za skidanje sala sa stomaka za žene 50+

by | novembar 3, 2023
Vežbe za skidanje sala sa stomaka za žene 50+; prijateljice izvode vežbu za skidanje sala sa stomaka

Gomilanje sala na stomaku u menoapuzi prava je noćna mora za sve žene. Zato vam predstavljamo vežbe za skidanje sala sa stomaka.

Osim ishrane, vežbanje tokom menopauze je od suštinskog značaja za borbu protiv gubitka mišićne mase. Kao i sagorevanja masti u lokalizovanim oblastima kao što je stomak. Menopauza je kraj fertilnog života žene, uzrokovan smanjenjem ženskih polnih hormona (estrogena i progesterona). Kada se smanji proizvodnja ovih hormona, kod žena dolazi do niza fizičkih i psihičkih promena.

Da biste izbegli povećanje masti i zadržavanje tečnosti, posebno u lokalizovanim predelima kao što su zadnjica, noge ili stomak, neophodno je usvojiti zdrave navike. Kao što su fizičke vežbe i uravnotežena ishrana koja pomaže u dobijanju mišićne mase i gubitku masti nakon 50. godine. Srećom, postoje vežbe koje mogu pomoći da stanjite struk i sprečite gomilanje kilograma tokom menopauze. Osim toga, vežbanje snižava krvni pritisak, te smanjuje upale i oksidativni stres.

Medicyst®

Vežbe za skidanje sala sa stomaka: Kakve promene žena doživljava kada uđe u menopauzu

Jedna od najočiglednijih promena sa dolaskom menopauze je povećanje telesne težine, posebno u predelu stomaka. To je zato što se metabolizam usporava kao rezultat smanjenja estrogena i telu je potrebno manje kalorija nego ranije. Tako žene akumuliraju masnoće u određenim delovima tela kao što su bokovi, zadnjica i stomak.

Još jedna važna promena  je gubitak mišićne mase, koji se javlja posle 40. godine i koji je naglašen s menopauzom. Mišićna masa se smanjuje za 1 do 2% godišnje ako ne vežbate i ne pazite na ishranu, prema studiji objavljenoj u časopisu Severnoameričkog društva za menopauzu (North American Menopause Society, NAMS). Gubitak koštane mase je takođe problem povezan sa menopauzom i starenjem. Kada se estrogen smanji, dolazi do gubitka gustine kostiju što može dovesti do osteoporoze (krhkosti kostiju).

Ali iako ove promene nisu ni neizbežne ni nepovratne. One se mogu sprečiti ili minimizirati nizom namirnica koje se bore protiv simptoma menopauze, adekvatnom hidratacijom i, naravno, redovnom fizičkom aktivnošću.

Zašto je vežbanje važno tokom menopauze

Kao što smo videli, vežbanje je važno tokom menopauze jer pomaže u sprečavanju ili smanjenju nekih fizičkih i psihičkih promena koje se javljaju u ovoj fazi života žene. Neke od prednosti redovnog vežbanja nakon 40 godina su:

  • Sprečava povećanje telesne težine. Vežbanje pomaže u sagorevanju kalorija i održavanju metabolizma aktivnim, što sprečava nakupljanje masti, posebno u predelu stomaka.
  • Smanjuje rizik od bolesti. Vežbanje smanjuje nivoe estrogena u cirkulaciji, što je povezano sa manjom incidencom raka dojke i endometrijuma. Pored toga, poboljšava kardiovaskularno zdravlje smanjenjem krvnog pritiska, holesterola i triglicerida. Takođe sprečava ili kontroliše dijabetes.
  • Jača kosti. Vežbanje, posebno vežbe snage, poboljšavaju mineralnu gustinu kostiju i sprečavaju osteoporozu, bolest koja povećava rizik od preloma.
  • Poboljšava raspoloženje. Vežbanjem se oslobađaju endorfini, takozvani hormoni sreće, koji pomažu u borbi protiv stresa, anksioznosti, depresije i promena raspoloženja koje se mogu pojaviti tokom menopauze.

Idealno je kombinovati različite vrste vežbi i vežbati ih redovno i progresivno. Preporučuje se najmanje 150 minuta umerene aerobne vežbe ili 75 minuta snažnih aerobnih vežbi nedeljno.

Koje su najbolje vežbe za vitak struk za žene 50 +

Ako više volite da se bavite sportom kod kuće da biste izgubili stomak tokom menopauze, ovih 5 vežbi će vam pomoći da sagorete masti, tonirate trbušne mišiće i poboljšate svoje zdravlje.

1. Kontrakcija trbušnih mišića

Patri Džordan, na svom veb sajtu Gym Virtual, preporučuje da stegnete mišiće jednom dnevno kako biste smanjili salo na stomaku. Vežba je vrlo jednostavna. Jako stegnite mišiće stomaka i držite tako 20 sekundi, a zatim opustite i odmarajte 10 sekundi. Izvodite vežbu 10 minuta dnevno.

2. Plank

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fysio Mariastraat (@fysiomariastraat)

Ova vežba se sastoji od držanja tela u horizontalnom položaju, oslanjanja na podlaktice i vrhove stopala, kontrakcije stomaka i leđa. Veoma je efikasna za jačanje stomačnih mišića i skidanje sala sa stomaka. Pokušajte da zadržite položaj 30 sekundi i ponovite 3 puta, odmarajući se između svakog.

Vožnja bicikla na leđima

Devojka izvodi vežbu za stomak

Ova vežba je varijacija klasičnog abdomena koja kombinuje savijanje trupa i kukova sa rotacijom trupa radi rada kosih mišića. Lezite leđima na pod, podignite noge i simulirajte pedaliranje bicikla sa nogama u vazduhu. Dodirnite desno koleno dok se levim laktom približava stomaku, i obrnuto.

Vežba ptica-pas

Žena izvodi vežbu ptica-pas za stomak

Ova vežba pomaže u poboljšanju ravnoteže i stabilnosti stomaka i pomaže u sprečavanju bolova u leđima. Stanite na sve četiri na strunjaču, sa rukama ispod ramena i kolenima ispod kukova. Ispružite desnu ruku napred i levu nogu unazad, držeći telo u ravni. Vratite se na početnu poziciju i ponovite sa drugom stranom. Uradite 3 seta od 15 ponavljanja na svakoj strani.

Medicyst®

PeopleImages, puhhha, Prostock-Studio, undrey/gettyimages.co.uk