5 razloga zašto vam se javljaju grčevi u nogama

by | 25 oktobra, 2023
Zašto se javljaju grčevi u nogama

Grčevi u nogama su veoma česta pojava i u tom trenutku vam oni otežavaju bilo koju radnju. Iako umeju da budu veoma bolni, oni brzo i prolaze. Zašto se javljaju grčevi u nogama, pročitajte u tekstu.

Grčevi u nogama se mogu desiti u bilo kom trenutku. Oni su često iznenadni i mogu biti toliko jaki da vas probude i iz dubokog sna. Ovo zatezanje mišića u listovima ili butinama najčešće traje od nekoliko minuta i može biti prilično bolno. Međutim, ovi grčevi su obično bezopasni i brzo prolaze. Uzroci grčeva često se povezuju sa nivoom hidratacije, prekomernom upotrebom mišićnih vlakana ili neravnotežom elektrolita popu magnezijuma.

Zašto se javljaju grčevi u nogama?

Verovatno se bar jednom u životu iskusili grčeve u nogama. A ukoliko ih imate često, onda se sigurno pitate šta ih uzrokuje kako biste mogli da utičete na to da se ređe događaju. Evo nekoliko razloga zašto dolazi do grčeva.

Umor i preterani zamor mišića

Preveliki zamor mišića i preforsiranje organizma mogu podstaknuti nastanak grčeva u nogama usled konstantnog pritiska na zglobove i mišiće. Dodatni pritisak slabi okolne mišiće, što dalje ima za posledicu da drugi mišići rade jače i dovode do kontrakcija koje traju nekoliko minuta.

Neravnoteža elektrolita

Promena u ravnoteži elektrolita je povezana sa izdržljivošću mišića. Na primer, ako imamo manjak magnezijuma u organizmu, vrlo je verovatno da ćete često imati ove bolne senzacije. Nedostatak magnezijuma je jedan od najčešćih razloga zašto dolazi do grčeva.

Određena medicinska stanja i lekovi

Određena zdravstvena stanja mogu izazivati grčeve. To su na primer: dijabetes, duboka venska tromboza, otkazivanje bubrega, bolest perifernih arterija, kompesija nerva i bolesti povezane sa jetrom i štitnom žlezdom. Ukoliko imate česte grčeve proverite vaše zdravstveno stanje.

Zašto se javljaju grčevi u nogama: Neadekvatno istezanje

Neadekvatno istezanje može povećati češće pojavljivanje grčeva. Kada se neispravno istežete, možete i pojačati bol u grčevima i sami ih izazvati. Istezanje je veoma važno, ali je isto toliko bitno da istezanje radite ispravno.

Dugotrajno sedenje ili stajanje

Dugotrajno stajanje ili sedenje može izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući povećanje telesne težine i gojaznost, povećan krvni pritisak ili visok šećer u krvi. Međutim, ovo izaziva i grčeve u nogama. Ako ste u istom položaju duže vreme, obavezno tokom dana napravite lagano istezanje i uključite više pokreta kako biste poboljšali protok krvi.

Medicyst®

Grčevi u nogama: Prevencija

Kako postoje različiti razlozi za nastanak grčeva, tako i njihovo sprečavanje zavisi od pojedinca. Ipak postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sprečili nastanak grčeva.

 • Započnite vežbe odgovarajućim zagrevanjem
  Redovno istezanje pomaže u fleksibilnosti mišića. Oni moraju da se zagreju, a istezanje pomaže u prevenciji povreda i grčeva.
 • Ne preskačite vežbe za snagu
  Trening snage je tekođe dobar način za prevenciju grčeva ako ga radite pravilno. Ponekad je nedostatak treninga snage razlog čestim grčevima, naročito tokom trčanja.
 • Hidratacija i dovoljan unos elektrolita
  Održavanje zdrave i uravnotežene ishrane mogu pomoći u zadovoljavanju potreba tela u vidu hranljivih materija koje sprečavaju nastanak grčeva. Lubenica, krastavac i banane su bogate elektrolitima i zbog toga je preporučljivo da ih konzumirate.
 • Konsultujte se sa lekarom
  Kao što je navedeno, grčevi prate neka zdravstvena stanja. Ukoliko radite sve kako treba, a grčevi se i dalje javljaju, možda bi najbolje bilo da konsultujete sa lekarom.

Trenutno olakšanje za grčeve u nogama

Kada osetite bolne grčeve poželećete trenutno olakšanje. Većina ljudi instinktivno trlja ili gnječi mišić. Ovo može biti korisno, ali je najbolje da tokom grča istegnete mišiće. Istezanje stimuliše mišićna vlakna da se oslobode i opuste i da grčevi u nogama nestanu.

Zbynek Pospisil/GettyImagesPlus