Hrana protiv nesanice: 3 vrste voća koje će vam doneti dobar san!

by | 9 februara, 2023
Hrana protiv nesanice

Ne spavate dovoljno? Hrana protiv nesanice vam u tome može pomoći. A ako volite voće, onda ste na duplom dobitku!

Svi znamo koliko je san važan za zdravlje celog organizma. I zimski period nije izuzetak, jer smo u hladnoj sezoni podložniji brojnim bolestima. Uprkos tome, veruje se da trećina odraslih osoba ima poteškoća sa spavanjem. Dokazano je da hronični nedostatak sna ne samo da negativno utiče na izgled, već i povećava rizik od razvoja problema sa srcem i krvnim sudovima, smanjuje imunitet, može izazvati pojavu mentalnih poremećaja.

Hrana protiv nesanice

Mnogi su čuli da je pre spavanja preporučljivo odložiti sve sprave (telefon, TV, laptop), malo se zagrejati i provetriti sobu. Ali da li ste znali da ako grickate jednu od ove tri vrste voća, onda vam je zagarantovan kvalitetan, pun san?

Naime, voće i bobice mogu biti odlično sredstvo u rešavanju ne samo fizičkih zdravstvenih problema, već i psihičkih. Istraživači i medicinski stručnjaci su dokazali da u mnogim slučajevima ishrana zasnovana na voću nudi odlične prirodne lekove za zdravstvene probleme, uključujući san.

Sok od trešnje

Zaposleni na Univerzitetu u Ročesteru (SAD) skrenuli su pažnju na to da im, prema usmenim svedočenjima nekih ljudi, sok od trešnje pomaže kod nesanice. Kako bi testirali ovu informaciju, naučnici su ispitivali uticaj ovog napitka na kvalitet sna petnaest starijih ljudi koji su patili od nesanice. Jedna studija je otkrila da ispijanje dve porcije kiselog soka od trešanja dnevno rezultira sposobnošću da se brže zaspi, uz poboljšanje ukupne efikasnosti sna. Najvažnije je piti sok bez dodavanja šećera. Prema naučnicima, jedenje ovog voća dva sata pre spavanja garantovano će dovesti do brzog sna.

Tokom prve dve nedelje studije, učesnici su pili čašu soka od višnje ujutru i uveče. Zatim je napravljena pauza od dve nedelje, kako bi, ako u soku od trešanja postoje bilo kakve supstance koje pomažu kod nesanice, one imaju vremena da se isteraju iz organizma. Nakon toga je počela druga faza studije, takođe dve nedelje. Tokom ove faze, učesnici studije su ponovo pili čašu soka ujutru i uveče, ali od drugog voća. Analiza rezultata eksperimenta pokazala je da su učesnici, kada su pili sok od višnje, zaspali u proseku 17 minuta brže.

Sa čime je to povezano? Činjenica je da trešnje sadrže mnogo triptofana, koji doprinosi proizvodnji melatonina, koji se naziva i „hormon sreće“. Zauzvrat, melatonin reguliše cirkadijalni ritam, ili proces odgovoran za ciklus spavanja i buđenja. Pored toga, melatonin je takođe veoma efikasan antioksidans.

Hrana protiv nesanice- Kivi

Nutritivna svojstva kivija takođe utiču na kvalitet sna. Ovo voće ima puno serotonina i folne kiseline, koji doprinose brzom uspavljivanju. I isti nedostatak folne kiseline može izazvati nesanicu. Ovaj vitamin je važan za sintezu serotonina i dopamina: neravnoteža ovih neurotransmitera u mozgu može biti uzrok i depresije i anksioznih poremećaja.

Banana

Ispostavilo se da još jedno popularno voće – banana – takođe blagotvorno utiče na kvalitet sna. Sadrže magnezijum, proteine i vitamin B6, koji doprinose proizvodnji serotonina. Kao prekursor melatonina, serotonin pomaže u regulisanju telesnih ciklusa spavanja i buđenja i unutrašnjeg sata. Veruje se da igra važnu ulogu u regulisanju raspoloženja i motoričkih, kognitivnih i autonomnih funkcija tela, pa samim tim utiče na trajanje i kvalitet sna.

Lepota i zdravljeEmre Akkoyun/iStock/GEtty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.