Jesti normalno, a smršati – nije nemoguća misija!

Zaboravite na izgladnjivanje i nagli gubitak kilograma.

by | 18 maja, 2021

Prva pomisao na vođenje računa o ishrani je uglavnom držanje dijete. Mnogi se teško odlučuju na taj korak jer ne mogu da zamisle da nešto moraju da promene prilikom izbora namirnica. Zato često odluku o ovim promenama ostavljaju za ponedeljak, koji se, pak, oteže mesecima.

Ipak, stručnjaci u svetu imaju jednoglasno mišljenje: nije nemoguća misija da smršate, a da istovremeno jedete normalno i budete siti, iako niste na nekoj iscrpljujućoj dijeti! Najvažnije je da se napravi dobar plan ishrane i da ga se pridržavate. Treba zaboraviti na izgladnjivanje i nagli gubitak velikog broja kilograma, jer ako krenete tim putem, pa prestanete da se tako ponašate – vratićete se na početak, i to sa još većim viškom kilograma.

Najbitnije je da imate uravnoteženu ishranu i da u svoj plan ubacite tri obroka i dve užine, što znači da treba jesti normalno. Pauza između obroka treba da bude između tri i četiri sata. Najveći deo tanjira treba da se sastoji od svežeg povrća, a parče mesa treba da bude veličine dlana. Bitno je da se minimum dva puta nedeljno u tanjiru nađe riba, da se konzumiraju jaja, mahunarke i integralne žitarice. Bilo bi dobro da izaberete hleb koji je nutritivno dobar i napravljen od celog zrna žitarica, ali jedno parče za jedan obrok – ne više od toga.Takođe, ne smete da držite dijete koje su zasnovane samo na jednoj namirnici, odnosno ne smete da, na primer, po ceo dan jedete samo jaja i grejpfrut ili kuvani kupus, u nadi da ćete smršati. Bitna je raznovrsnost namirnica. Ishrana koja je zasnovana na samo jednoj ili nekoliko namirnica loša je po zdravlje ljudi jer se ne unosi dovoljno energije, određenih nutrijenata, vitamina i minerala.

Teška vam je i sama pomisao da ako budete na dijeti nećete dugo moći da popijete ili pojedete nešto slatko? To i nije cilj pravilnog načina razmišljanja o ishrani, jer na tržištu postoje slatke namirnice i napici koji sadrže niskokalorijske zaslađivače, a od kojih se nećete ugojiti i nećete imati metaboličke poremećaje. Ne morate da se odreknete ni Coca-Cole, jer ona ima svoju nekalorijsku verziju Coca-Cola Zero.

I ne zaboravite važnu činjenicu: nije dovoljno samo promeniti navike u ishrani. Uz to je bitno da se bavite nekim fizičkim aktivnostima koje će pokrenuti vaš metabolizam i ubrzati ga dok jedete normalno. U prethodnih godinu dana, mnogi su se zbog pandemije covida 19 „usedeli“, ali sada, sa lepim prolećnim danima, naterajte sebe da se više krećete. Vaše telo će vam biti zahvalno na svakom koraku i svakoj izgubljenoj kaloriji.

Antonio_Diaz/iStock(Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.