Kako jesti sve a ne ugojiti se? Šta savetuju nutricionisti

Stručnjaci su odgovorili na najpopularnije pitanje čovečanstva o tome kako da jedete apsolutno sve što želite,  a da se ne ugojite nijedan gram. Odgovor vas neće razočarati 

by | jun 2, 2023
kako jesti sve a ne ugojiti se

Kako jesti sve a ne ugojiti se? Svi znamo da treba jesti zdravo i  izbalansirano. Opšta preporuka su 3 glavna obroka i jedna ili dve zdrave užine. Ali, budemo iskreni, procenat ljudi koji žive po ovim pravilima je veoma mali.

Imamo najviše dva glavna obroka i mnogo grickalica koje se teško mogu nazvati zdravim. A još kad kolega časti za rođendan ili koleginica napravi kiflice. Ko bi tome odoleo… I kako odoleti preukusnoj brzoj hrani, slatkišima, grickalicama… Kako biti karakter pa ne pasti u iskušenje i sačuvati liniju?

Kako jesti sve a ne ugojiti se?

Odlučili smo da pitamo nutricioniste da li je moguće jesti sve i ne gojiti se. Srećom, priroda je neke ljude obdarila ubrzanim metabolizmom ili im štitnjača radi prekovremeno, a da to i ne znaju. Ne plaše se prekomerne težine, ali to ne znači da će dobar metabolizam pomoći da se izbegnu mnogi problemi koji mogu nastati usled jedenja nezdrave hrane.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ne spadate u navedenu grupu, nagomilaćete kiligrame ako jedete previše masno ili slatko, i to je apsolutno normalno. Možete jesti sve i ne ugojiti se ako uzmete u obzir kalorijski sadržaj hrane. Čak i pljeskavica sa pomfritom dolazi u obzir ako se uklopi u kalorijski dnevni limit. Glavno pitanje je da li će to biti korisno za telo?

Istog je mišljenja i Oksana Vladimirova, nutricionista na Institutu za plastičnu hirurgiju i kozmetologiju, koja savetuje da trošite više kalorija nego što unosite. Bez obzira na to šta ste jeli. „Aktivni sportovi će vam pomoći da se ne udebljate, ali konzumacija nezdrave hrane može dovesti do problema sa gastrointestinalnim traktom, kožom i endokrinim sistemom“, upozorava Oksana Vladimirova.

Osluškujte svoje telo

Ana Ivaškevič savetuje da slušate svoje telo kako ga ne biste zakrčili nepotrebnim proizvodima: „Samo telo vam govori kada i šta želi. Ako želite da jedete meso, pojedite komad dobrog mesa sa salatom od povrća. Ako želite nešto slatko, ne morate da pojedete celu tortu odjednom. Dovoljna je ili jabuka ili mali komad crne čokolade. Telo zna šta mu treba.“

Članak se nastavlja posle reklama

Nutricionisti i gastroenterolozi insistiraju na uzimanju samo zdrave i nemasne hrane. Tada neće biti potrebe da se brine o figuri. „Jedan hamburger godišnje neće biti fatalan za telo, ali ne možete se prepustiti stalnim iskušenjima“, savetuje Natalija Ede, glavni lekar Austrijskog Doma zdravlja Verba Mayr.

puhhha/gettyimages.co.uk