Kako sprečiti pad energije: Evo šta i kada da jedete tokom dana da ne biste bili umorni!

by | 10 septembra, 2022
Kako sprečiti pad energije

Otkrivamo vam kako sprečiti pad energije, ostati sit, smršati i biti odmoran tokom dana.

Doručak, planiranje menija, banane i superhrana ─ stručnjaci skreću pažnju na ono što nikada ne treba zaboraviti ako želite ne samo da smršate, već i da održite normalnu težinu a da u isto vreme budete puni energije. Kada želite da smršate ili samo kontrolišete svoju težinu, važno je ne samo da smanjite veličinu porcije, već i da uravnotežite ishranu, tako da vam namirnice daju energiju. Pristup treba da se zasniva na energetskoj vrednosti hrane i vremenskim uticajima hranljivih i korisnih komponenti.

Kako sprečiti pad energije

Jedite malo ali često

Ukratko, optimalna šema za dan je 5-6 obroka raznovrsne hrane u malim porcijama. Između obaveznog doručka, ručka i večere ─ zakažite užine. A reč „planirano” je ovde najvažnija! Poslednji obrok bi trebalo da bude pre 19 časova, uz dosta vode tokom dana. Važno je ne gladovati. Hrana je glavni izvor energije za nas.

Kako sprečiti pad energije- doručkujte!

Svako jutro treba započeti zdravim doručkom koji pokreće metabolički sat i daje nam priliku da se ozbiljno napunimo energijom. Pravovremeni doručak (u prvom satu nakon buđenja) je isti faktor dugovečnosti kao i redovno vežbanje i prestanak pušenja. Doručak treba da čini najmanje 25% našeg dnevnog energetskog unosa. Posebnu pažnju treba obratiti na žitarice, koje sadrže složene ugljene hidrate i puno dodatnih korisnih komponenti. Veoma je važno planirati doručak dan ranije ─ to će trajati ne više od dva minuta. Samo u takvoj situaciji, jutro se neće razvijati spontano, a vi nećete ostati gladni.

Užine

Ako osećate da nemate više snage, a pred vama je važan sastanak, onda postoje neki univerzalni proizvodi koji će vam omogućiti brzu a zdravu sitost i energiju. Ako ste ikada gledali teniske turnire, možda ste primetili da u pauzama sportisti imaju vremena da naprave brze i efikasne užine, jer igra zahteva mnogo energije i stalno moraju da je dopunjavaju. A šta sportisti koriste osim specijalnih sportskih napitaka? Banane! Upravo je ova namirnica veoma bogata “brzim” ugljenim hidratima, koji pomažu da se blagovremeno eliminiše nastali energetski deficit.

Superhrana: 45 namirnica koje zdrave žene imaju na svom jelovniku

Kako sprečiti pad energije- Planirajte svoju ishranu

Grickanje je osmišljeno tako da obezbedi da unos hrane u telo bude ujednačeniji i da pomogne u održavanju nivoa glukoze i nekih hormona u krvi na približno istom nivou. U ovom stanju nema osećaja gladi, sa kojim je veoma teško izaći na kraj a da ne unesemo suvišne kalorije. Proizvodi koji se mogu koristiti kao grickalice su veoma raznovrsni, ali su istovremeno šu korisniji. To su i povrće, i nezaslađeno voće, i čaša kefira, i tvrdo kuvano jaje, i prirodni jogurt, čips od voća ili povrća  ili šaka badema. Glavna stvar je da intervali između glavnih obroka i grickalica budu približno isti, a sami ne bi trebalo da budu previše kalorijski. Izbor je na vama!

Ne zaboravite na superhranu

Što se tiče masovne fascinacije superhranom, ona je i te kako opravdana. Posebno su dobri u onim periodima kada imunitet oslabi, a nemamo dovoljno svežih biljnih proizvoda. Zahvaljujući superhrani, možete dobiti komponente koje nedostaju koje imaju zaštitna svojstva, kao što su antioksidansi i fitominali. Sada se godži bobice, čia semenke, kinoa, spirulina i mnogi drugi proizvodi sa prefiksom “super” mogu naći u skoro svakoj prodavnici.

Lepota i zdravljeDavid-Prado/iStock/Getty Images Plus via Getty Images