Istine i zablude: Hrana vs treniranje

by | novembar 5, 2020

Namirnice koje unosimo pre, za vreme i nakon treninga, pomožu nam da se dobro osećamo i da fizičke performanse budu na visini zadatka. Ali, da li znate šta vam je za to zaista potrebno? Danas razbijamo još malo zabluda… (Pročitaj: Ishrana i trening: Koja je to prava vrsta „fitnes goriva”)

U redu je vežbati na prazan stomak, a potom jesti nakon treninga

Zabluda: Većina ljudi koji redovno vežbaju imaju naviku da to čine nakon buđenja i bez doručka, ali to je velika greška. Kako kažu stručnjaci, ako ste fizički aktivni kad je nizak nivo glukoze u krvi, onda ćete zapravo razgrađivati mišiće koje pokušavate da izgradite.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako je vaš cilj da ojačate i da izgradite mišiće, onda pojedite nešto pre treninga (idealno, sat vremena pre njega). Užina od 200 kalorija biće dovoljna.

Ako jedete ugljene hidrate, najbolji su oni kompleksni, s visokim sadržajem biljnih vlakana

Istina u nekim slučajevima: Kompleksni ugljeni hidrati (na primer, integralni hleb ili ovsena kaša) generalno su dobar izbor za opšte zdravlje, zbog visokog sadržaja biljnih vlakana, ali kad je u pitanju obrok pre treninga, onda su opcije s manjim procentom biljnih vlakana (beli hleb, granola pločice, banana) mnogo korisnije – jer se brže razgrađuju i pretvaraju u energiju. Baš kao i masti, biljna vlakna se duže vare, a to može stvoriti osećaj stomačne nelagode tokom treninga.

Članak se nastavlja posle reklama

Naime, postoje velike razlike na individualnom nivou u pogledu tolerancije na biljna vlakna. Neki stručnjaci savetuju da, čak i u slučaju da dobro podnosite biljna vlakna, pre treninga birate prirodne namirnica, te da izbegavate industrijske proizvode sa dodatkom biljnih vlakana.

millann/Getty via Guliver

Članak se nastavlja posle reklama

Energetski napici su za profesionalne sportiste

Zavisi od okolnosti: Tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti, ili u trenucima kraćih i umerenih intervala vežbanja, voda je bolji izbor od sportskih napitaka, koji su obogaćeni elektrolitima (esencijalni minerali, koji regulišu nivo tečnosti i mišićne kontrakcije) i šećerom. Naime, ako pijete ovu vodu kada ne vežbate možete da naruši nivo insulina, a prerađeni šećeri iz energetskih napitaka će se pretvoriti u masti.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako vežbate duže od pola sata, treba da koristite energetsko piće. Ovaj tip napitaka uzima se samo u gutljajima tokom celog treninga, a svrha njegove primene jeste da se spreči rapidan pad nivoa glukoze u krvi, soli i vode.

Ako trenirate znači da su vam, s vremena na vreme, dozvoljeni pica i desert, kao i dugi intervali izležavanja ispred ekrana

Članak se nastavlja posle reklama

Zabluda: Nemojte da precenjujete utrošak kalorija – na primer, istrčavanje distance od oko pet kilometara sagoreva samo 300 kalorija. (Pročitaj: Trening za “lenštine”: Kako da prošetate kilometar bez izlaska iz kuće?)

Naime, ako nakon treninga sedite ostatak dana, onda se anuliraju svi metabolički efekti fizičke aktivnosti. Jedan sat proveden na treningu ne može da kompenzuje ostala 23 sata neaktivnosti. Svaki pokret i kratki intervali aktivnosti tokom dana – kao što su penjanje stepenicama, ustajanje od stola tokom rada na kompjuteru, širenje veša i sl. – doprinose generalnom nivou aktivnosti i opštem zdravlju.

lepotaizdravlje.rsMladen Živković/millann/Getty via Guliver