Šta jedu stogodišnjaci: 3 namirnice koje produžavaju život

by | septembar 28, 2022
namirnice koje produžavaju život

Ovo su namirnice koje produžavaju život za oko deceniju ako na vreme pređete na zdravu ishranu. Međutim, rezultati su impresivni čak i ako ih konzumirate u odraslom dobu.

Nažalost, ne postoji tajni recept koji može trenutno da produži životni vek. Put do dugovečnosti je neizvestan i pun prepreka. Međutim, studije pokazuju da tri grupe namirnica mogu da produže ukupan životni vek za više od deset godina.

Sviđalo nam se to ili ne, ono što jedemo igra ključnu ulogu u našem celokupnom zdravlju, tako da je promena ishrane kritična kada je u pitanju produženje životnog veka. Prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS Medicine, tri grupe biljne hrane ne samo da imaju odličan ukus, već mogu da dodaju i do deset godina ukupnom očekivanom životnom veku.

Članak se nastavlja posle reklama

Namirnice koje produžavaju život

Istraživači su krenuli da testiraju koja hrana, od voća i povrća do prerađenog mesa i zaslađenih napitaka, utiče na životni vek. Tim je identifikovao različite grupe hrane koje su posebno korisne u smislu dugovečnosti. Žitarice, mahunarke i orašasti plodovi bili su predvidljivo među najefikasnijim. Namirnice poput ribe, voća i povrća takođe su se pokazale kao najbolje. Pored toga, studija je pokazala da bi trebalo smanjiti crveno i prerađeno meso, rafinisane žitarice i zaslađena pića. U isto vreme, prerađena hrana je, naravno, pokazala najgore rezultate.

Iako ograničenje broja kobasica na tanjiru i količine koka- kole u ​​čaši možda ne izgleda kao rešenje iz snova, studije pokazuju da praćenje „optimalne“ dijete može dovesti do zaista impresivnih rezultata. Ispostavilo se da kada bi ljudi u ranim dvadesetim promenili svoje navike u ishrani i počeli da jedu hranu koja je optimalna u pogledu zdravlja, njihov životni vek bi se produžio za više od deset godina.

Kako se hraniti održivije? Neka se ove namirnice češće nađu na vašem jelovniku

Članak se nastavlja posle reklama

Da li je moguće postići rezultate ako počnete kasnije?

Ispostavilo se da jeste. Uzimajući u obzir da bi prelazak sa tipične na optimizovanu ishranu u dobi od 60 godina rezultirao osmogodišnjim dobicima i za muškarce i za žene, čini se da je efikasnost dijete visoka u bilo kom uzrastu. Čak i 80-godišnjaci mogu imati koristi od konzumiranja hrane koja produžava očekivani životni vek – studije su pokazale da mogu da žive dodatnih 3,4 godine ako jedu zdravu hranu.

Kopajući dublje u odnos između uravnotežene ishrane i dugovečnosti, druga studija objavljena u časopisu „Cell“ sugeriše da proteini takođe mogu igrati važnu ulogu u pogledu dugovečnosti. Dijete koje uključuju veće nivoe proteina mogu skratiti očekivani životni vek povećanjem nivoa hormona rasta i insulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). Štaviše, otkriveno je da šećeri igraju ulogu u signalizaciji koja ubrzava proces starenja kod pacova testiranih u studiji.

Članak se nastavlja posle reklama

Studija sugeriše da ishrana za dugovečnost, koja se sastoji od malog, ali dovoljnog unosa proteina i povećanog unosa mahunarki, može poboljšati opšte zdravlje, pa čak i produžiti životni vek smanjenjem aktivnosti hormona rasta koji izazivaju starenje- insulin, IGF-1 i ciljni protein rapamicin S6 kinaze. Zbog toga mahunarke mogu biti posebno važne za produženje ljudskog životnog veka. Osim toga, namirnice poput pasulja i kikirikija su takođe odlične, što znači da postoji mnogo toga za izbor, tako da ne morate da se ograničavate samo na jednu vrstu zdrave hrane. Pa, ako želite da svoj plan dugovečnosti podignete na viši nivo, stručnjaci preporučuju dodatne vežbe!

Lepota i zdravljeElena Nechaeva/iStock/Getty Images Plus via Getty Images