Navika pred spavanje koja vam može oštetiti srce, a koju većina nas radi!

by | 7 oktobra, 2022
Navika pred spavanje

Ova navika pred spavanje može da nam ošteti srce, a da toga nismo ni svesni Evo o čemu se radi.

Kardiovaskularne bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. I kako se ispostavilo, mnogi od nas se svakodnevno izlažu dodatnom riziku sa jednom naizgled bezazlenom navikom. Otkrivamo vam koja je to navika u pitanju i zašto je zapravo veoma štetna za srce.

Navika pred spavanje koja šteti srcu

U pitanju je zapravo navika koju većina nas zaista i radi: pijemo puno tečnosti pre spavanja. Činjenica je da to dovodi do čestih noćnih izleta u toalet, a kao rezultat toga, kršenja obrazaca spavanja. Zbog toga, dugoročno, telo, a posebno srce, mogu patiti od redovnih hormonskih fluktuacija. Pored rizika od srčanih oboljenja, hronični poremećaj sna može dovesti do hipertenzije, metaboličkih problema, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.

Naravno, to ne znači da je potpuno zabranjeno piti vodu uveče. Preporučuje se da ne pijete više od 500 ml tečnosti dva do tri sata pre spavanja. Ova količina će vam pomoći da zadovoljite svoje potrebe za vodom bez ometanja sna.

San i zdravije srce: Evo kada bi trebalo da zaspimo prema stručnjacima

Takođe je važno da pijete dovoljno vode ujutru i tokom dana da bi vaše telo bilo hidrirano.

Izbegavanje kofeina u popodnevnim satima i smanjenje količine alkohola takođe je vredno izbegavanja problema sa spavanjem. Pa, ako još uvek planirate zabavu sa jakim pićima, bolje je da je završite tri sata pre spavanja.

Važno je da se pridržavate i drugih opšteprihvaćenih preporuka za kvalitetan san: idite na spavanje i budite se uvek u isto vreme, spavajte najmanje 7 sati dnevno, isključite sve elektronske sprave pre spavanja i izbegavajte razne smetnje  u spavaćoj sobi – izvore jakog svetla, buku i sl. Pored toga, prostorija u kojoj spavate treba da bude čista i dobro provetrena, a krevet i dušek udobni.

Lepota i zdravljeLiderina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.