Novogodišnje greške u ishrani koje već pravite!

by | 29 decembra, 2022
Novogodišnje greške u ishrani

Novogodišnje greške u ishrani mogu da vas koštaju viška kilograma, ali i zdravlja. Evo šta to svakodnevno radite a čime štetite zdravlju i vitkoj liniji. 

Nemojte da vas zavaraju loši saveti o ishrani. Da biste postigli optimalno zdravlje u novoj godini, izbegavajte ove režime ishrane i pridržavajte se naših saveta.

Novogodišnje greške u ishrani

Odlazak na dijetu

Ovo implicira da ćete nekada napustiti dijetu. Dijete ne funkcionišu zbog ovakvog mindseta uključivanja/isključivanja. Mnogi ljudi zapravo dobijaju težinu koju su izgubili – a onda i neki – nakon što prestanu sa određenim režimom ishrane. Umesto toga, pronađite dijetu — tj. način ishrane — sa kojom možete da živite.

Izbacivanje grupa hrane

Najzdravije „dijete“ su one sa raznovrsnom celovitom hranom. Kada odbacite čitave grupe hrane (mlečni proizvodi, žitarice, voće, itd.), potencijalno se možete podesiti na nedostatke u ishrani, kao i na nezdrav način razmišljanja o hrani.

Novogodišnje greške u ishrani- premalo kalorija

Ako vam smanjenje kalorija pomaže da izgubite težinu, smanjenje puno kalorija vam mora pomoći da izgubite više kilograma, zar ne? Pogrešno. Kada vaš unos kalorija padne prenizak, vaš gubitak težine može usporiti. To je zato što se aktivira „režim gladovanja“ vašeg tela — usporava vaš metabolizam i zadržava energiju (hej, masnoću) do kraja života.

Lažna hrana

Najzdraviji način da jedete (i smršate), osim toga, biće da ponovo obučite svoje nepce da jedete dobru, celovitu, „pravu“ hranu. „Lite“ dijetalna hrana je često puna lažnih šećera i sastojaka punila koji vas neće ostaviti zadovoljnim na način na koji će biti „prava“ hrana bogata vlaknima i proteinima.

Dozvoljavate nekom drugom da bude stručnjak za vaše telo

Ako osećate da morate da izgubite težinu, teško je da verujete sebi … jer ste vi ti koji su se ugojili na prvom mestu. Ali ako verujete u knjige o ishrani, ignorišete osobu koja najbolje poznaje vaše telo: vas. Velike su šanse da ako jedete kada vam je dosadno, pod stresom ili ste tužni, ili se osećate neprijatno sitim nakon jela, ili jedete povrće kao naknadnu misao (ako uopšte), ne obraćate pažnju na sebe, stručnjak.

Novogodišnje greške u ishrani- stavljanje namirnica u „dobre“ i „loše“ kategorije

Za održivu „dijetu“ (način dugoročne ishrane), sva hrana mora biti na stolu. Ključ je u tome da najveći deo vaše ishrane bude zdrav – puno povrća, nemasnih proteina, zdravih masti i manje količine zdravih ugljenih hidrata (voće, cela žitarica, skrobno povrće) – tako da kada želite da jedete krofnu ili ceo – latte sa mlekom ili komad stvarno dobrog sira, ima mesta za to.

Postavljanje prevelikih ciljeva

„Izgubiti težinu“ nije najbolji cilj. Koliko želite da izgubite, do kada, i, što je najvažnije, koji su podciljevi, odnosno izvodljivi, merljivi koraci? Jedan primer: „Ove nedelje jedite pet porcija povrća svakog dana.

Zadivljujuća hrana zdravog zvuka

Salate nisu uvek najzdravije opcije. Isto tako, hrana sa etiketama koje zvuče vrli, kao što su „vegetarijanska“, „organska“ i „lokalna“ nisu uvek najzdraviji ili najnižekalorični izbor. Budite pametan potrošač tako što ćete potražiti činjenice o ishrani za lance u koje često idete i steknite osnovno obrazovanje o ishrani kako biste dobili bolju predstavu o tome šta je u vašoj hrani.

Novogodišnje greške u ishrani- Preskakanje obroka

Jedite svaka tri do četiri sata da biste održali metabolizam. Kada preskačete obroke, to usporava vaš metabolizam i čini vas dodatno gladnim kada jedete, što vas navodi na prejedanje.

 

Lepota i zdravljeRossHelen/iStock/Getty images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.