Glumica iskreno o emocionalnom prejedanju: Da li se i vi borite sa ovim problemom?

by | novembar 12, 2020
Stres i ishrana

Emocionalno prejedanje se odigrava kada usled stresova, unutrašnjih pritisaka, olakšanje pronalazimo u konzumiranju hrane. Ako imate problema sa prekomernom težinom ovo je prva prepreka sa kojom morate da se izborite

Kada je glumica Rebel Vilson još u januaru proglasila 2020. „godinom zdravlja“, verovatno nije predvidela neke izazove koje će ona doneti sa sobom (čitaj: globalna pandemija). Iako ova godina bez sumnje dolazi sa nekim neočekivanim preprekama, Vilson je odlučna da se drži svojih ciljeva o čemu redovno obaveštava svoje fanove na društvenim mrežama. (Pročitaj: Ove tri navike su najčešći uzrok gorušice)

Ove nedelje, Rebel je bila gost u emisiji kod koleginice Dru Barimor gde je pričala o svojim navikama u ishrani i kako je pronašla ravnotežu, ali i otkrila kako je nekada tražila beg u hrani, odnosno kako joj je hrana bila način da se izbori sa stresom koji nosi slava.

Članak se nastavlja posle reklama

U emisiji The Drew Barrymore Show Rebel je objasnila kako joj je prekretnica da promeni život bio 40 rođendan. Shvatila sam da svoje zdravlje nikada nije postavila kao prioritet.

– Obišla sam pola sveta i svuda jela tonu šećera – rekla je ona Barimor, opisujući slatkiše kao svoj „porok“ u vreme stresa.

– To je bilo emocionalno prejedanje – nastavio je Vilson. Stres koji je trpela zbog toga što je „postala međunarodno poznata“, učinio je da koristi hranu kao odbrambeni mehanizam.

Članak se nastavlja posle reklama

– Moj način suočavanja sa stresom bio je kao jedenje krofni – rekla je Rebel.


Naravno, unošenje hrane u organizam iz drugih razloga osim gladi je nešto što svi radimo. Hrana bi trebalo da bude uteha; kao ljudska bića, doslovno smo biološki povezani sa hranom koju jedeom i koja nam donosi zadovoljstvo, objasnila nutricionista Kara Lidon za Shape.

Članak se nastavlja posle reklama

– Hrana je naše gorivo, da, ali tu je i za umirenje i utehu. Normalno je što se osećate srećno kada zagrizete sočan hamburger ili preslatku tortu. (Pročitaj: I Adel je drži: Šta treba da znate o sirtfood dijeti?)

Vilson je emocionalno prejedanje u početku nateralo da isproba različite „moderne dijete“. Stvar je u tome što, kada pokušavate da upravljate ovim problemom tako što se ograničavate i označavate određenu hranu kao „dobru“ ili „lošu“, tako samo više žudite za njom i veće su šanse da dođe do prejedanja u nekom trenutku, objasnila je Lidon.

Članak se nastavlja posle reklama

– Što više pokušavate da kontrolišete emocionalno prejedanje, to sve više ono na kraju kontroliše vas.

Nakon što je sama došla do te spoznaje, Vilson je odlučila da se pozabavi onim što je zapravo bilo temelj problema, što je stvaralo nagon za konzumiranje hrane.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rebel Wilson (@rebelwilson) on


Početkom 2020. godine, Vilson nije samo pronašla različite načine kako da uživa u treniranju već je i počela da „radi na mentalnom zdravlju“.

– Pitala sam se: Zašto ne cenim sebe i nema bolje samopoštovanje? – otkrila je Vilson i dodala:

– Što se tiče ishrane, moja dijeta se uglavnom sastojala od ugljenih hidrata, što je bilo ukusno, ali za moj tip tela trebalo je da jedem mnogo više proteina – dodala je.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon jedanaest meseci u „godini zdravlja“, Vilson je rekla da je izgubila 18 kilograma. Bez obzira na ovaj broj, Vilson je rekla da uživa u činjenici da se sada oseća „dobro i zdravije“. Kao što je prošlog meseca rekla jednom svom fanu na Instagramu, volela je sebe „u svim svojim veličinama“.

– Ali ponosna sam što sam ove godine postala zdravija i što se bolje odnosim sama prema sebi – zaključila je Vilson.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsdragana991/Getty via Guliver